ZP: a költözés nem megoldás

Nem lenne jó megoldás a Zöld Pardon elköltöztetése a szórakozóhely üzemeltetői szerint, az ugyanis több problémát okozna, mint amennyit megoldana. Míg a működtetők elutasítják a XI. kerületi önkormányzat által informálisan felvetett lehetőséget, akad olyan civil szervezet, amely támogatja azt.

“Úgy gondoljuk, hogy a Zöld Pardon jelenleg a közlekedés és a zaj szempontjából is ideális helyen van és esetleges elköltöztetése a Rákóczi hídhoz több problémát okozna, mint amennyit megoldana” – olvasható a Zöld Pardon Művészeti és Marketing Iroda nyílt levelében, amelyet Rétvári Bencének, a XI. kerület kereszténydemokrata képviselőjének címeztek. Az MTI-hez eljuttatott levél szerint a Zöld Pardon vezetősége örömmel vette tudomásul, hogy Rétvári Bence egy képviselői válaszlevélben szimpátiáját fejezte ki a szórakozóhely mellett. Az üzemeltetők azonban közölték: nem értenek egyet azzal a javaslattal, miszerint a Zöld Pardont a Rákóczi híd (korábban Lágymányosi) közelébe szeretnék költöztetni annak érdekében, hogy az kevésbé zavarja a környéken lakókat.

 

A szórakozóhelyet működtető cég közlése szerint a Zöld Pardon bejárata jelenleg harminc méterre helyezkedik el az éjszaka is közlekedő 4-es 6-os villamos megállójától. Éppen ez az egyik oka annak, hogy a szülők jó szívvel engedik el gyerekeiket a szórakozóhelyre. Ugyanakkor az önkormányzat egyes illetékesei által számukra informálisan javasolt, a Rákóczi híd budai hídfőjének északi oldalán fekvő terület nagyjából egy kilométerre van ettől a megállótól – tették hozzá. Megítélésük szerint az oda vezető út sem biztonságos, egy vékony járdán lehetne csak közlekedni.

 

A nyílt levélben kitértek arra is: az önkormányzat utóbbi nyilatkozatai szerint nem a zaj okozza a problémát; ezt támasztják alá a hivatalos zajszintmérési jegyzőkönyvek is. “Ha a zajt most újra problémának látják, annyit mindenképp megjegyeznénk, hogy a Zöld Pardonhoz eső legközelebbi lakóház nagyjából ugyanolyan távolságra van a Zöld Pardon jelenlegi helyétől, mint a javasolni vélt új területhez legközelebb eső házak, a Bogdánfy utcai lakótelep épületei” – írták az MTI-hez eljuttatott nyílt levélben. Az üzemeltetők szerint “ha a XI. kerületi önkormányzat most is zavaró tényezőként tekint a Zöld Pardonba érkező fiatalokra, akkor a fenti helyszínen ez még hangsúlyosabban jelentkezne. A Zöld Pardon elköltöztetése nem megoldaná, hanem megsokszorozná a problémát.”

 

Míg a szórakozóhelyet működtető cég közlése szerint nem jelentene megoldást a költözés, addig az Újbuda Nyugalmáért Civil Egyesület támogatja a Zöld Pardon (ZP) elköltöztetésének javaslatát, igaz arra is felhívják a figyelmet, hogy gondolni kell a Duna túlpartján élőkre is. László György, az egyesület vezetője szerdán az MTI érdeklődésére elmondta: támogatják Rétvári Bence helyi KDNP-s képviselőnek azt a javaslatát, amely szerint a Rákóczi hídhoz (volt Lágymányosi híd) kellene költöztetni a szórakozóhelyet. Az új helyszín távol esne a lakóházaktól, viszont a Duna pesti oldalán lévő házak lakóira ekkor is gondolni kellene a várható zaj miatt – tette hozzá.

 

Arra a kérdésre, hogy ha a javaslatot elfogadják, hogyan lehetne eljutni a szórakozóhelyre, hiszen arrafelé nincs semmilyen tömegközlekedési járat, azt válaszolta, hogy tárgyalni kell a BKV-val. A civil egyesület vezetője hangsúlyozta, hogy az évek alatt több ezer panaszt kaptak a szórakozóhely miatt, problémát jelent a zaj, a szemét és a látogatók viselkedése.

 

A Zöld Pardon közterület-használati kérelméről csütörtöki képviselő-testületi ülésén dönt a XI. kerületi önkormányzat. Milassin Levente, az újbudai hivatal kommunikációs vezetője korábban azt közölte az MTI-vel, hogy a ZP augusztus 1-jén nyújtotta be kérelmét az önkormányzathoz, eszerint további öt évre – 2016. október 31-ig – bérelnék a Petőfi híd budai hídfőjénél fekvő területet – derül ki az MTI összeállításából.

 

A Zöld Pardon megmentéséért vasárnap este tartottak nagyszabású demonstrációt és koncertet, amelyen a hírek szerint tízezres tömeg vett részt.

  • Megosztom