Zenei adatbázist készít az Artisjus

Az Artisjus és a Zeneszöveg.hu együttműködésének köszönhetően a weboldalon pontos szerzői adatok láthatók a dalszövegek mellett. A szerzőségi adatok mellett a dalok nemzetközi azonosítója is elérhetővé vált.

Az együttműködésnek köszönhetően több tízezer magyar dal pontos szerzőségi adata és nemzetközi azonosítója (ISWC kód) vált elérhetővé a legnagyobb magyar dalszövegweboldalon. A Zeneszöveg.hu daladatbázisát a szakemberek összevetették az Artisjusnál regisztrált zenék adatbázisával. Ahol egyértelmű egyezést találtak, ott a két adatbázis adatait összepárosították és nyilvánosan elérhetővé tették. Ez jelenleg kb. 40 ezer magyar zenei szerzeményt jelent.

Ha valaki Magyarországon könnyűzenei dalok címére keres, az első találatok között mindig ott van a Zeneszöveg.hu, amely az ország legnagyobb dalszöveg-adatbázisa. A szövegeket általában a rajongók töltik fel, és ők leggyakrabban nem ismerik a zeneszerzőt és a szövegírót, ezért ez az információs blokk eddig többnyire üresen maradt.

A zenét kedvelő közönség és a szerzők, sőt a zeneipar többi szereplője számára is fontos lépés a most indult együttműködés. A közönség még többet megtudhat kedvelt zenéiről, a szerzők számára egy széles közben használható online adatbázis jön létre, amely egyszerűsíti a szerzői beazonosíthatóságot. Ez utóbbi lehetőség a zeneiparban tevékenykedő egyéb szakemberek számára is hasznos, hiszen például a tévés, filmes vagy éppen reklámos felhasználások ügyében egyszerűbbé válik a szerzők megtalálása. Az új szolgáltatás további előnye, hogy pl. youtube-os feltöltés esetén a feltöltő mostantól könnyen utána tud járni a szerzői adatoknak és az ISWC kódnak, azt bele tudja írni a videó leírásába, így a szerzőket hozzásegíti az online jogdíjakhoz.

  • Megosztom