Webfüggő európaiak

Hetente átlagosan 16,1 órát lógnak a világhálón a kelet- és közép-európai netezők az IAB Europe Mediascope tanulmánya szerint. Az internetezők aránya régiónkban 55 százalék, míg Észak-Európában eléri a 87 százalékot.

A világhálón töltött időben verhetetlen régiónk, az itt élő internetezők hetente átlagosan 16,1 órát lógnak a weben. Ezzel megelőzik az észak-európaiakat is, akik csak 14,8 órát szánnak az életükből hetente az internet böngészésére. Nyugat-Európában 14 óra, míg Dél-Európában 13,8 óra a heti átlagos netezési idő.

 

Az IAB Europe Mediascope kutatásának adatai szerint egyébként a netezők körében közelít egymáshoz a tévézéssel és a világhálón töltött idő. Észak-Európában az internet már megelőzte a tévét, hiszen ott a web felhasználók átlagosan 14 órát töltenek csak a televíziók előtt. A legtöbbet, hetente 17,7 órát a kelet- és közép-európai internetezők tévéznek, őket a dél-európaiak követik 16,7 órával. A nyugat-európai internet felhasználók hetente 16 órát töltenek a tévék előtt.

 

A kontinens északi felén élő netezők körében a legnépszerűbb a rádió, 85 százalékuk hallgatja rendszeresen. Nyugat-Európában 82, Dél-Európában 68, míg Kelet- és Közép-Európában 48 százalék ez az arány. Az újságolvasók esetében is hasonló a régiók sorrendje, északon a netezők 82 százaléka tájékozódik a nyomtatott sajtóból is, míg Nyugat-Európában 70 százalékuk. A kontinens déli részén már csak 59 százalék ez az arány, míg régiónkban 56 százalék.

 

A sorrend nem változik akkor sem, ha az internetezők arányát vizsgáljuk. Az IAB Europe adatai szerint a legkisebb a netezők aránya Kelet- és Közép-Európában, 55 százalék, délen 61, nyugaton 81, míg Észak-Európában 87 százalék.

 

Az IAB Europe Mediascope vizsgálat 28 európai piacot érintett, ahol összesen 426,9 millió internetező van.

  • Megosztom