A Vodafone-hoz kerül a UPC

A Vodafone Group bejelentette, hogy 18,4 milliárd euróért megvásárolja a Liberty Global németországi, csehországi, romániai és magyarországi érdekeltségeit, vagyis a UPC Magyarország is a társasághoz kerül.

A lépéssel jelentősen erősödik majd a Vodafone pozíciója a vezetékes szolgáltatások piacán. A társaság közlése szerint Németországban valódi kihívói lehetnek a tranzakció révén az inkumbens távközlési szolgáltatónak, a Deutsche Telekomnak. A cseh, román és magyar piacon a mobil mellett a lakossági vezetékes piacon is meghatározó szereplővé válhatnak.

Ezen a három piacon összesen 6,4 millió otthont fednek majd le, 15,8 millió mobil, 1,8 millió vezetékes szélessávú és 2,1 millió tévéelőfizetőt szolgálnak ki. A tranzakció megvalósulásához a hatóságok jóváhagyása is a szükséges, az ügyletet a Vodafone várakozásai szerint a jövő év közepén zárhatják le.

Magyarországon a UPC a legnagyobb kábelszolgáltatónak számít, de már a mobilpiacon is jelen van, a múlt év végén 88 ezer mobilelőfiizetést szolgáltak ki. Összesen több mint 850 ezer lakossági és üzleti ügyfele van a cégnek. A Vodafone pedig az elmúlt időszakban a vezetékes portfólióját erősítette saját, 9000 kilométeres optikai hálózatára építve főként üzleti ügyfeleket igyekezett bevonni. A közelmúltban ugyanakkor azt is bejelentették, hogy a lakossági vezetékes piacot is célbaveszik.

Idén ez már a második komoly, a hazai távközlési piacot jelentősen érintő bejelentés. Márciusban jelentették be, hogy a cseh milliárdos, Petr Kellner érdekeltségébe tartozó PPF Group 2,8 milliárd euróért megveszi a Telenor régiós érdekeltségeit, köztük a Telenor Magyarországot.

  • Megosztom