Vizsgálták az influencerek videóit

Az Önszabályozó Reklám Testület megkapta az első, Youtube influencerek által megosztott reklámokat véleményezésre.

A Lactacyd és a Libresse által támogatott szexuális felvilágosító kampányban a tisztán edukatív tartalmak mellett termékmegjelenítéssel ellátott videók is találhatóak, így az ÖRT-nek számos szempontot kellett figyelembe vennie és átültetni sokévtizedes tapasztalatait az új platformra.

A POME megkeresése fontos lépés volt ez az ÖRT életében, hiszen bár a Reklámetikai Kódex hatálya valamennyi médiára, így a digitális tartalomra is kiterjed, 2017-re jutottak el oda, hogy az influencerekkel szorosabb kapcsolatot építhetnek ki. Ennek egyik fontos állomása volt az első hivatalos véleményezésük, majd az azt követő konzultáció.

„A GVH által kiadott útmutató komoly eligazítást jelent, de az ördög a részletekben rejlik, így hát számos részletkérdésre kellett figyelnünk és arról álláspontot kialakítani” – fogalmazott Fazekas Ildikó, az ÖRT főtitkára.

Bendl Mátyás a POME ügyvezetője szerint az influencer marketingnek ugyan most alakulnak ki a részletes játékszabályai de korántsem kell tartani ezektől, hiszen az erre hivatott szervezetek – mint például az ÖRT – segítenek ezekben a folyamatokban. „Nekünk csak követni kell ezeket és a reklámszakmai munkánkra koncentrálni” – hangsúlyozta Bendl Mátyás.

„Az első megkeresés azt is mutatja, hogy az ÖRT nyitott az újtípusú kommunikációra. A kérdések pedig újabbakat vetnek fel, amelyekkel kapcsolatban a szakmai egyeztetést is megkezdtük” – tette hozzá Fazekas.

  • Megosztom