Vizsgálódott az ÖRT

Elkészítette az ÖRT a 2015. évre vonatkozó társszabályozási beszámolóját. Panasz nem érkezett a sajtó valamint lekérhető médiatartalomra vonatkozóan, a reklámszabályok betartását átfogó vizsgálatok – monitoring – keretében ellenőrizte az ÖRT.

 

A médiaszabályozás fontos, de talán kevésbé ismert eleme a társszabályozás, amely alapján a hatóság a „szabálytalankodókkal” szembeni eljárást szakmai szervezetnek delegálja. A sajtóban és a lekérhető médiaszolgáltatásokban közzétett kereskedelmi közleményekkel kapcsolatos panaszok esetén az ÖRT jár el, valamint az ÖRT feladata az átfogó vizsgálat, vagyis az évente két monitoring elkészítése is. Jó hír, hogy reklámokkal kapcsolatos panasz (a társszabályozásban érintett területre) 2015-ben sem érkezett, és hasznosak, sikeresek voltak a monitoring vizsgálatok is. A két vizsgálat során összesen mintegy kétezer reklámot vizsgált az ÖRT.

 

A vizsgálatok nemcsak az adott területről kapott látkép és az rendszeresen kiváló eredmények miatt fontosak, hanem a vizsgálati szempontok ismertetése és megosztása miatt is, amely segíti a szakmát a jogi és etikai szempontból megfelelő reklámok elkészítésében.

 

Az első félévben a vallási és világnézeti meggyőződés megsértésének tilalmáról szóló rendelkezés szempontjából vizsgálta az ÖRT a 2015. január első két hetében közzétett reklámokat. A vizsgálat tárgyának kiválasztását a vallási jelképek használatával kapcsolatos érzékenység, a világpolitikai helyzet, és a Charlie Hebdo elleni terrortámadás indokolta.

 

Fantasztikus szakembert találtunk Dr. Szent-Iványi Ilona lelkész, teológus, világ vallás és vallásközi párbeszéd szakértő személyében, aki nemcsak eligazított bennünket a kerülendő és a különös gondosságot igénylő vallási jelképek és szimbólumok között, de meg is nézte a több mint ezer reklámot, így a 100%-os megfelelési arány hitelességét az ő szaktudása is igazolja – hangsúlyozta Fazekas Ildikó főtitkár.

 

A monitoring témájának kiválasztásakor még nem is gondoltuk, hogy év közben ilyen aktuálissá válhat ez a téma. A kiváló eredményről nemcsak a szakmát, hanem a nagy egyházak vezetőit (elnök-püspökeit) is tájékoztattuk – fogalmazott hozzá Megyer Örs, az ÖRT elnöke.

 

A második félév vizsgálatának témája pedig az egészségre, a biztonságra és a környezetre ártalmas magatartás ösztönözésének tilalmáról szóló szabály betartása volt. A 99%-os megfelelés is kiválónak mondható. A vizsgálatról szóló tanulmányt benyújtottuk a Médiatanácsnak, és annak jóváhagyása után – mint minden esetben – workshop keretében tájékoztatjuk a szakmát nemcsak az eredményről, hanem a vizsgálatok részletes szempontjairól is – tette hozzá Fazekas.

 


Tags: ,

  • Megosztom