Visszavette az első helyet a Samsung a mobilpiacon

A Samsung szállította le a legtöbb okostelefon a harmadik negyedévben, ezzel visszavette a Huaweitől az első helyet az IDC előzetes adatai szerint. A Xiaomi már a harmadik, sikerült megelőzniük az Apple-t.

A harmadik negyedévben világszerte 353,6 millió okostelefont szállítottak le a gyártók, ez 1,3 százalékos visszaesést jelent az egy évvel korábbihoz képest. A legtöbb eszközt a Samsung adta el, a dél-koreai cég forgalma 80,4 millió volt, ez 2,9 százalékkal több, mint 2019 harmadik negyedévében volt. A második negyedévben a rangsor élére ugró Huawei ezúttal a második, a kínai cég által leszállított készülékek száma 22 százalékkal, 51,9 millióra esett vissza. Az IDC elemzése szerint egyre komolyabb kihívást jelentenek a vállalatnak az amerikai szankciók, amelyek már otthoni piacán is éreztetik hatásukat.

A július-szeptemberi időszakban fordult elő első alkalommal, hogy a Xiaomi megelőzte az Apple-t és felugrott a harmadik pozícióba a gyártók rangsorában. A társaság különösen jól teljesített Indiában, de továbbra is a hazai, kínai piac a legfontosabb, amelynek részesedése 53 százalékos volt a harmadik negyedévben a cég forgalmán belül. A vállalat 46,5 millió okosmobilt szállított el, ez 42 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbi eredményt.

Az Apple számára 10,6 százalékos visszaesést hozott a harmadik negyedév éves összevetésben, első alkalommal fordult elő az IDC méréseiben, hogy a negyedik helyre csúszott vissza az amerikai cég a gyártók rangsorában. A kutatócég elemzésében megjegyzi, hogy várható volt a visszaesés, ugyanis a korábbi évektől eltérően a koronavírus-járvány miatt nem szeptember elején, hanem csak októberben mutatták be az aktuális iPhone csúcsmodelleket, így elmaradt azok forgalomnövelő hatása a harmadik negyedévben.

A TOP5 gyártó rangsorában még a vivo található, ami 4,2 százalékos növekedést tudott felmutatni, és ezzel verekedte vissza magát az elitbe.

  • Megosztom