Visszatért az elitbe a Xiaomi

A második negyedévben csökkent a világszerte eladott okostelefonok száma az IDC előzetes adatai szerint. A Samsung megtartotta vezető pozícióját, a Xiaomi pedig hosszú idő után visszatért az öt legnagyobb gyártó közé.

 

A második negyedévben 341,6 millió okostelefont adtak el világszerte az IDC adatai alapján, ez 1,3 százalékos visszaesést jelent az egy évvel korábbihoz képest. A piackutató cég elemzése ugyanakkor arra is rámutat, hogy a legnagyobb gyártók kivétel nélkül növelni tudták forgalmukat.

 

A Samsung megtartotta vezető pozícióját, ráadásul 1,4 százalékkal több okosmobilt adott el az április-júniusi időszakban, mint egy évvel korábban. A cégnek sokat segített a Galaxy S8 és S8+, amelyek iránt a második negyedévben is nagy volt az érdeklődés.

 

Az Apple is jónak mondható negyedévet zárt, főként annak fényében, hogy a nyár elején a fogyasztók már inkább eltolják a vásárlásaikat, hiszen a cég rendszerint szeptember elején mutatja be legújabb modelljeit, amelyek pár héttel később már kaphatók is. Nagyon közel került viszont az Apple-höz a Huawei, mindössze 2,5 millió darabos a kínai cég lemaradása az eladott okostelefonok számában. Ez azért is figyelemreméltó, mert egy évvel korábban még több mint 8 milliós volt a hátránya. Az OPPO megtartotta negyedik pozícióját, az igazi meglepetést pedig a Xiaomi szolgáltatta. A három éve villámgyors fejlődést produkáló gyártót az utóbbi 1-1,5 évben a vivo kiszorította a TOP5-ből, azonban a második negyedévben 58,9 százalékos növekedést tudtak felmutatni, amivel az ötödik legnagyobb gyártóvá váltak, 21,2 millió okosmobilt értékesítettek.

 

Az IDC az év hátralévő két negyedévében már növekedést vár az okostelefonok piacán. Augusztusban a Samsung és az LG is új csúcsmodelleket mutat be, szeptemberben pedig érkezik a legújabb iPhone.

  • Megosztom