Visszahívták a Forbes januári számát

Vissza kellett hívni a Forbes januári, az 50 leggazdagabb magyar listáját tartalmazó számát, mert a Hell Energy tulajdonosai beperelték a Forbes Magyarországot, és a bíróság az ő javukra döntött.

Az energiaital gyártó cég tulajdonosai azt akarták elérni, hogy személyes adataikat a Forbes ne kezelje és ne hozza nyilvánosságra a leggazdagabb magyarokat bemutató listában. A Fővárosi Törvényszéken ideiglenes intézkedést kezdeményeztek, a bírósági döntés alapján a Forbes magazin januári számát, benne az 50 leggazdagabb magyar listájával, a kiadónak vissza kell hívnia, amit a kiadó kezdeményezett a lapterjesztést végző Lapkernél – derül ki a Forbes közleményéből.

A szerkesztőségnek a Forbes.hu-n megjelenő listán is törölnie kellett a Hell Energy tulajdonosának a nevét. A végzés szerint a bíróság „eltiltotta a kérelmezettet, hogy az általa kezelt, a kérelmezőkre vonatkozó személyes adatokat bármely módon nyilvánosságra hozza”.

Az ideiglenes intézkedés csak egy átmeneti döntés, a pereskedés a Hell Energy tulajdonosok személyes adatainak nyilvánosságra hozatali lehetőségéről még csak most fog kezdődni a Fővárosi Törvényszéken, de ez a januári szám idő előtti visszahívását már nem érinti.

„A Fővárosi Törvényszék ideiglenes intézkedése szélsőségesen értelmezi a személyes adatok védelmét, ha ez a jogértelmezés általánossá válik, az üzleti újságírás teljes mértékben ellehetetlenül Magyarországon. A bíróság mostani érvelése szerint minden cikknél, minden üzleti vezető neve leírása (akár nevének tárolása) előtt engedélyt kellene kérni a személyes adatok kezelésére” – mondta el az ügy kapcsán Galambos Márton, a Forbes főszerkesztője.

A lap álláspontja szerint a GDPR szabályok ilyen szélsőséges értelmezése sérti a sajtószabadságot és lehetetlenné teszi, hogy az üzleti világról tájékozódjanak az emberek, viszont lehetővé teszi, hogy az üzleti vezetők, vállalkozók csak számukra kedves, őket jó színben feltüntető cikkekhez járuljanak hozzá.

„Ha a jogszabályokat így értelmezik a bíróságok, valódi cikkek helyett csak pr-cikkek lesznek az újságokban. Az ideiglenes intézkedés ellen már nem lehet fellebbezni, a januári Forbes magazint visszahívjuk, de továbbra sem fogunk engedélyt kérni a cikkek alanyaitól, hogy leírjuk a nevüket. A további peres eljárásban megvédjük az igazunkat és újságírói elveinket” – tette hozzá a főszerkesztő.

A Forbes szerkesztősége is megosztotta véleményét az ügy kapcsán. Mint írják, küldetésüknek érzik a vállalkozói kultúra erősítését Magyarországon, de az nem járja, hogy miközben a Hell Energy milliárdos profitot ér el – hiszen Magyarországon is sokan veszik a termékeiket –, nem járul hozzá a tulajdonosa ahhoz, hogy a nevét leírják. Véleményük szerint ha egy cég közpénzt fogad el támogatásként, akkor minden szempontból elvárható, hogy a tulajdonosa vállalja a minimális nyilvánosságot. „A Hell Energy valójában egy Forbes címlapsztori lehetne: kiemelkedően sikeres magyar, családi tulajdonban lévő cég. Szívük joga, ha nem akarnak a Forbes címlapján állni, de véleményünk szerint nem tehetik meg, hogy újságíróknak a nevük közzétételét is megtiltsák” – olvasható a szerkesztőség állásfoglalásában.

  • Megosztom