Vezércsere az Indexnél

Lemondott az Index.hu Zrt. vezérigazgatója, Pusztay András, a pozíciót Ződi Zsolt, a Magyar Tudományos Akadémia Jogtudományi Intézetének tudományos munkatársa tölti be. Az Index főszerkesztőjének írása szerint egyelőre nem látszik, hogy milyen hatása lesz a váltásnak, de továbbra is ragaszkodnak a tartalmi függetlenséghez és a szerkesztőség érintethetetlenségéhez. Kerestük Pusztay Andrást, hogy megkérdezzük döntése hátteréről, de nem kívánt nyilatkozni az ügyről.

Az Index vezérigazgató váltásával kapcsolatban Dull Szabolcs főszerkesztő újabb írást tett közzé, melyben jelezte, hogy nem látják még, hogy mi következik az újságért és a szerkesztőség egységéért mindig kiálló vezérigazgató távozásából. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy továbbra is ragaszkodnak a tartalmi függetlenséghez és a szerkesztőség érinthetetlenségéhez.

A következő napokban a szerkesztőség egyértelmű biztosítékokat vár arra, hogy megmaradjanak azok az értékek, amelyek miatt az Index az ország legnagyobb, legolvasottabb lapja.

Az Index elindított egy kezdeményezést is, a következő napokban bemutatják, megmutatják, mit gondolnak a szerkesztőség tagjai a hírportálról és arra biztatják az olvasókat is, hogy írják meg nekik. Az oldalon már több újságíró és olvasó hozzászólása elérhető.

Az Index.hu Zrt. új vezérigazgatója az interneten elérhető önéletrajza szerint az MTA-s állása mellett 2014-től a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszékének egyetemi docense is. Korábban, 2007 és 2010 között a Magyar Tartalomipari Szövetség elnökségi tagja is volt.

A 24.hu összeállítása szerint Dull kizárása után az Index igazgatóságának most Bodolai László, a céget birtokló alapítvány kuratóriumának elnöke, Ződi Zsolt, Andacs Botond korábbi vezérigazgató, Szombathy Pál, a Magyar Hírlap volt főszerkesztője, a Digi Sport műsorvezetője és Ziegler Gábor, az IndaMedia Csoport társtulajdonosa a tagjai.

Lemondása okairól szerettük volna megkérdezni Pusztay Andrást, azonban ő nem kívánt nyilatkozni az ügyben. Kerestük Dull Szabolcsot, hogy megtudjuk, milyen biztosítékokra gondolt, illetve van-e esetleg valamilyen B-terv arra az esetre, hogy ha ezeket nem kapják meg. A főszerkesztőt SMS-ben sikerült elérni, de jelezte, hogy céges ügyekről nem tud nyilatkozni.

Az Index körül vasárnap forrósodott fel a helyzet, ekkor derült ki egy olyan terv, ami lényegében kiszervezte volna a tartalomgyártást a szerkesztőségből, külön cégeket létrehozva az egyes rovatokból. Az elképzelés miatt az Index függetlenség barométerét Veszélyben pozícióba állították, majd hétfőn jött az újabb fordulat, Dull Szabolcs főszerkesztőnek távoznia kellett az igazgatóságból, ugyanakkor Bodolai László akkor már arról beszélt, hogy a nyilvánosságra került tervet végül elvetették.

 

Kép forrása: Index.hu

  • Megosztom