Veszélyes játékok: többmilliós büntetés

A gyermekek könnyen kiadják adataikat a világhálón keresztül. Ezt használta ki egy játékszoftver fejlesztő cég.

Meglehetősen gyors (peren kívüli) megállapodás született egy múlt hét pénteken indított perben: a vádlott elismerte, hogy gyermek adatait tiltott módon tárolta – írja a technet.hu.

 

A gyermekek viszonylag könnyen adják ki személyes adataikat, hiszen még nem igazán értik, miért is kéne ezekre ügyelniük. A Broken Thumbs Apps nevű fejlesztő (Zombie Duck Hunt, Truth or Dare, Emily’s Dress Up, stb) anyacége pedig pont az ő adataikat gyűjtögette játékokon keresztül.

 

A W3 Innovations ellen a hatóság (FTC) pénteken indított pert, azonban a cég nem ellenkezett: azonnal beleegyezett az ötvenezer dolláros – közel tízmillió forintos – bírságba, és törölte a tárolt adatokat. A cég az FTC állítása szerint harmincezernél is több gyermek e-mail címét, játékban használt nevét, valamint hozzászólásaikat kezelte jogosulatlanul – olvasható a technet.hu-n.

 

Az FTC szerint ugyanis az ötvenezernél is többször letöltött appok minden kétséget kizáróan gyermekeket céloztak meg, és azzal, hogy az adatokat az iPhone és iPod Touch készülékek szülői beleegyezés nélkül továbbították az interneten keresztül az anyacégnek, törvényt sértettek. A begyűjtött adatokat – így például az e-mail címeket pedig – a szülők tudta nélkül marketing célokra használták fel.

  • Megosztom