Veszélyben a focidrukkerek

A foci VB újabb lehetőségeket kínál az internetes bűnözőknek a futballszurkolókat célzó támadások indítására. Érdemes gyanakodni, ha ingyenjegyeket, friss híreket vagy online közvetítést ígérnek, de a közösségi oldalakon várhatóan további veszélyek is leselkednek majd a sportrajongókra.

 

A legelterjedtebb világbajnoksághoz kapcsolódó átverés ingyenjegyeket ígér – hiszen ki ne akarna egy minden költséget magában foglaló brazíliai utazáson részt venni? A bűnözők jól tudják, hogy az álomutazást nehéz visszautasítani, ezért az interneten keringő levelekben minden elképzelhető ígéret megjelenik.

A Symantec által azonosított levelekhez egy fertőzött állományt tartalmazó zip fájt csatoltak. A megnyitás után a program átadja a számítógép irányítását a DarkComet nevű távoli adminisztrációs eszköznek (remote administration tool – RAT). A Symantec ügyfelei a Backdoor.Breut trójai programot felderítő megoldással védekezhetnek a kártevő ellen.

 

Az ingyenes jegyeket ígérő levelek mellett a világbajnokság hírei, a csapatokkal és játékosokkal kapcsolatos érdekességek szintén arra csábítják a gyanútlan felhasználókat, hogy kártevőkkel fertőzött csatolmányokat nyissanak meg vagy rosszindulatú oldalakra vezető linkekre kattintsanak.

Az internetes bűnözők csaliként használják a VB sztárjait – Neymar da Silva Santos Júniort vagy Lionel Messit – az e-mailes vagy a közösségi felületeken történő átveréshez. Keringenek például olyan Neymarral kapcsolatos e-mailek is, amelyek a Microsoft Word egyik ismert sérülékenységét kihasználó fertőzött szöveges dokumentumot tartalmaznak.

 

Ahogy a Symantec korábban már felhívta rá a figyelmet, a világbajnokság kezdetével az ingyenes stream-lehetőségeket ígérő átverések is elindulnak a közösségi oldalakon, különösképpen a legizgalmasabbnak ígérkező, döntő mérkőzések előtt és alatt. Ezek az átverések arra kérik a felhasználót, hogy töltsön ki egy rövid kérdőívet vagy töltsön le és telepítsen egy szoftvert, mielőtt hozzáférést kap a közvetítéshez. Legyünk szkeptikusak – ezek a csábító ajánlatok átverések, amelyek pénzhez juttatják az internetes bűnözőket.

 

Hogyan védhetjük meg magunkat az átverésektől?

  1. Semmi sincs ingyen, így el kell fogadnunk, hogy a közösségi oldalakon felbukkanó, ingyenjegyet ígérő e-mail-ek vagy linkek is átverések.

  2. Ha kedvenc csapatunkról vagy játékosunkról szeretnénk információt szerezni, akkor keressük fel a hivatalos weboldalakat, és kerüljük az ismeretlen forrású, véletlenül utunkba kerülő honlapokat.

  3. Online, útközben szeretnénk nézni a mérkőzéseket mobileszközeinken? Érdeklődjünk televíziós szolgáltatónknál, van-e olyan alkalmazása, amely lehetővé teszi, hogy a sportközvetítéseket okostelefonon, táblagépen vagy otthoni számítógépünkön nézhessük.

  4. Győződjünk meg róla, hogy telepítettük a legújabb frissítéseket és hibajavításokat az operációs rendszerünkhöz és szoftveres alkalmazásainkhoz. A frissített rendszer kevésbé sérülékeny.

  5. Extra védelemként használjunk antivírus programot.

 

  • Megosztom