Veszélyben az Index függetlensége

Átállította a szerkesztőség az Index függetlenség-barométerét, vasárnap este a portál nyitóoldalán is megjelent, hogy Függetlenről Veszélyben állásra váltott a mutató. A lépés kapcsán Dull Szabolcs főszerkesztő azt írta, hogy kívülről olyan befolyás érte őket, aminek a vége a szerkesztőség megszűnése lehet. A 24.hu egy radikális átalakítási tervről számolt be, melynek részeként egeys rovatokat külsős cégekbe szerveznének és a lap vezetése tőlük rendelné meg a tartalmakat.

Az Index szerkesztősége 2018-ban hozta létre azt a barométert, amelyen bárki ellenőrizheti, szabadon dolgozik-e a hírportál. A szerkesztőség ekkor egyhangúlag kinyilvánította, hogy két alapvető dolog nélkül nem létezik az Index: ragaszkodnak a tartalmi függetlenséghez és a szerkesztőség érinthetetlenségéhez – írja a barométer átállítása kapcsán közölt cikkben Dull Szabolcs.

Az írás szerint most azt érzik, hogy az Index szerkesztősége veszélyben van, kívülről ugyanis olyan befolyás érte őket, amelynek vége a szerkesztőség megszűnése lehet. Aggódnak amiatt, hogy egy csapásra, egy szervezeti váltással elvesznek azok az értékek is, amelyek miatt a hírportál az ország legnagyobb és legolvasottabb lapja lett.

Dull Szabolcs szerint a következő napokban eldől az Index sorsa és hozzátette azt is, hogy beszámolnak a fejleményekről a portálon és a Facebookon, ameddig tudnak, ameddig lehet, ameddig szabad.

A 24.hu úgy értesült, hogy a múlt héten mutattak be egy tervet, ami kiváltotta a szerkesztőség reakcióját. Az elképzelés szerint egyes rovatokat külsős cégekbe szerveznének ki, és ezek az újságírókat tömörítő társaságok lennének a lap beszállítói. Az Index vezetése pedig a megrendelői feladatokat látná el. A terv valószínűleg a csökkenő reklámbevétel kompenzálását szolgálná, ugyanakkor megvalósulása esetén a 24.hu forrása szerint „szétverik az Indexet”.

  • Megosztom