Vége lehet Simicska köztévés megbízásainak

A miniszterelnök régi kollégiumi szobatársának érdekeltségébe tartozó vállalkozás kiszorulhat az MTVA műsorgyártói közül. Pedig jelentős köztévés produkciók fűzödnek a Hun-Ister Zrt. nevéhez.

Már a köztévéből is ki akarják szorítani a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó céget, amely a tévé legnézettebb műsorait gyártja – jelent meg a hvg.hu-n. A portál azt állítja, hogy jelenleg keresik a megoldást a közmédiát fenntartó állami társaságnál, az MTVA-nál arra, hogyan lehetne szakítani az egyik legnagyobb beszállítójukkal, a Simicska Lajos közvetett érdekeltségébe sorolt Hung-Ister Zrt.-vel. A cég a köztévé legnézettebb programjait gyártja: hozzá tartozik A Dal, a Maradj talpon! és a Magyarország, szeretlek! című műsor is. A hvg.hu két forrásból is úgy értesült, a kifutó műsorokat nem akarják folytatni, a lejáró szerződéseket nem akarják megújítani.

A hvg.hu megemlíti, hogy a Hung-Ister az MTVA legnagyobb beszállítója volt, sőt a műsorgyártó piac egyik legnagyobb cége. A Kreatív tavaly decemberi kimutatásáról is szó esik a cikkben, ami szerint a társaság növekedése folyamatos, 2009 óta nem fordult elő, hogy legalább félmilliárddal ne bővült volna a forgalmuk, és az adózott eredmény is mindig jelentősen növekedett. 2012-ről 2013-ra újabb félmilliárddal nőtt a forgalma, ami elérte a 4,5 milliárdot.

Az Index pedig azt írja, hogy  szinte kizárt, hogy a Hung-Isterrel együtt A Dalt is megszüntetnék a tévében, mivel sikeres formátumról van szó, ráadásul Eurovíziós Dalfesztivál jövőre is lesz.  Ami sokkal valószínűbb az Index szerint, hogy egy másik cég kapja meg a gyártási feladatokat. Kézenfekvő lenne a Show&Game-re bízni a műsorokat, de úgy tudják, egyelőre erről nincsen szó. Ha nem ők, akkor szóba jöhet Kálomista Gábor Megafilmje, vagy a rossz emlékű Marslakók Kft., ami a Marslakók című nagyot bukó napi szappanoperát gyártotta, “de ezzel az erővel a Zikkurat Kft. is odakerülhet a tűzhöz, bár olyan gyártói bázisa és technikája, amivel egy Dalt el lehetne készíteni, egyik cégnek sincs – míg a Show&Game-nek igen” – olvasható az Indexen.

A portál megjegyezte, hogy a Hung-Ister ékköve egyébként nem A Dal vagy a Magyarország szeretlek!, hanem a SzerencseSzombat, amit az állami tulajdonú Szerencsejáték Zrt. rendelt meg a cégtől még 2013-ban 1,6 milliárd forintért, tavaly pedig 1,0007 milliárdért. (Az akkoriban még a kormányfővel jó viszonyban lévő Simicska Lajos cégei ekkoriban még sorra nyerték a közbeszerzéseket.) Hogy az idei évre szóló szerződést mikor írják alá, és kivel, nem tudni, csak annyit, hogy a Szerencsejáték Zrt. “A SzerencseSzombat díszletének, játékkörnyezetének koncepcionális újraalkotása” címmel nyilvános ajánlattételi felhívást írt ki a műsor díszletének újratervezésére, ami magával vonzhatja egy új gyártó cég bevonását is.

Az előző Orbán-kormány idején közbeszerzések sorát érdekeltségeivel megnyerő Simicska Lajos üzletember másfél héttel ezelőtt meglehetősen kritikus szavakkal illette a miniszterelnököt, miután az ugyancsak a Simicska érdekeltségébe tartozó, a reklámadó kiterjesztése miatt pórul járó Magyar Nemzet, MNO, HírTV, Lánchíd Rádió vezetői váratlanul távoztak.

  • Megosztom