Váratlan döntés az RTL-től

Kivonul az orosz piacról az RTL Group, a társaság eladja oroszországi érdekeltségét. A háttérben az áll, hogy eddig nem sikerült megszerezni az irányítást a cégben, és a jövőben sem láttak erre esélyt a médiavállalatnál.

 

Az RTL Group SA, Európa legnagyobb műsorsugárzója szeptember 16-án lehívja az orosz Nacionalnaja Media Gruppában (NMG) birtokolt, 7,5 százalékos részesedésére szóló eladási opcióját, miután nem sikerült ellenőrzése alá vonnia az orosz cég működtetését – olvasható a napi.hu-n. Az RTL befektetéseiben törekszik az operatív kontroll gyakorlására, de legalábbis arra, hogy ennek joga elérhető közelségben legyen − idézte a cég szóvivőjének e-mailes indoklását a Bloomberg.

 

Oroszországban korábban is blokkolták külföldiek befektetéseit az olyan, stratégiai fontosságú iparágakba, mint az olaj vagy a technológia − emlékeztetett a hírügynökség −, emellett sok cég korlátozza a külföldi befektetők szavazati jogát. Az NMG részesedéssel bír a hét legnézettebb orosz tévécsatorna közül háromban, az Izvesztyija napilapban és egy hírrádióban. A vállalat tulajdonosai között pedig megtalálható a Putyin elnökhöz közel álló milliárdoshoz, Jurij Kovalcsukhoz köthető Rosszija bank és a Szurgutnyeftyegaz állami olajcég.

  • Megosztom