Változnak az Oscar-díj szabályai

A sokszínűség jegyében módosította a „legjobb film” elnyerésének feltételeit az Oscar-díj kiosztásáért felelős amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia. Az új szabály szerint 2024-től csak azok a filmek kaphatják meg az elismerést ebben a kategóriában, amelyeknél a stáb tagjai és a film szereplői között is szerepelnek különböző kisebbségek – írja a 444.hu.

A portál a The Guardian beszámolója alapján arról ír, hogy már a jelöléshez is több kritériumot kell teljesíteniük a filmeknek a filmvásznon és a gyártás során is. A film szereplői között legalább egy főszereplőnek vagy jelentős mellékszereplőnek kell lenni, aki valamilyen faji/etnikai kisebbségből származik. Emellett a szereplők legalább 30 százalékának két alulreprezentált kisebbségből kell érkeznie, vagy a film témájának, központi történetének egy ilyen kisebbség ügyével kell foglalkoznia.

A film készítése során pedig arra kell figyelni, hogy legalább két vezető pozícióban alulreprezentált csoportokból érkező emberek dolgozzanak, minimum hat másik stábtag tartozzon faji/etnikai kisebbséghez és a stáb 30 százaléka valamelyik alulreprezentált kisebbségi csoport tagja legyen – derül ki a 444.hu beszámolójából. Alulreprezentált kisebbségként tekint az akadémia a nőkre, a színes bőrű, az LMBTQ, és a fogyatékossággal élő emberekre.

A most nyilvánosságra hozott feltételek még nem vonatkoznak a 93., 94., és 95. Oscar-évad jelöléseire. A változtatástól azt remélik, hogy hosszú távon arra ösztönzi a filmipar szereplőit, hogy alkotásaikkal jobban leképezzék a globális társadalom sokféleségét, és a mostaninál sokkal szélesebb közönségeket legyenek képesek megszólítani velük.

  • Megosztom