Változhat a bankadó – mi lesz a reklámadóval?

A miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban elképzelhetőnek nevezte a bankadó fokozatos csökkentését a következő években. Szóba került a reklámadó ügye is.

A banki különadó esetleges mérséklésével kapcsolatban Orbán Viktor felidézte azt a korábbi vállalásukat, hogy miután sikerül megmenteni az országot az összeomlástól, azt követően ezt az adónemet lecsökkentik olyan szintre, amely “nem ismeretlen Európában”.

A magyar gazdaság ma jól teljesít, ezért fel lehet vetni ésszerű módon, hogy a kormány visszatérjen erre a korábbi vállalásra a következő években fokozatosan, tervezett módon – közölte.

Arra a felvetésre, hogy több kritika is érte a magyar kormányt német üzletemberek részéről – például a reklámadó miatt -, Orbán Viktor úgy reagált: “ahol össze tudjuk egyeztetni Magyarország pénzügyi érdekeit az ő (az üzletemberek) gazdasági érdekeikkel, ott mindenhol megállapodásra törekszünk”. Ahol viszont ez nem lehetséges, “ott elsőbbséget kell adni a magyar emberek érdekének” – mondta.

Eközben az Index egy háttérbeszélgetésről ír, amit a kormányfő újságíróknak tartott. Itt Orbán Viktor azt mondta a reklámadóról és az RTL Grouppal folytatott tárgyalásokról, hogy luxemburgi nyomásra kezdtek neki a tárgyalásoknak a reklámadóról – tehát azt nem Lázár János, hanem az RTL Group kezdeményezte. Még nem dőlt el semmi, de a kormányfő nem enged a reklámadóból befolyt 7-10 milliárd forintnyi bevételből – tehát ha az RTL adója csökken, máshonnan kell elvonnia ezt az összeget, hangoztatta.

  • Megosztom