Változások a ŠKODA AUTO vezetésében

Maren Gräf, eddig a vállalatcsoportban a személyügy felső vezetésének igazgatója, a ŠKODA igazgatótanácsának tagjaként veszi át a személyügy területét. E pozíciójában Bohdan Wojnart követi, aki tíz év után döntött úgy, hogy feladja tisztségét, ám a Cseh Autóipari Szövetség elnökeként továbbra is szorosan együttműködik majd a vállalattal. Mindemellett Martin Jahn, a Volkswagen Csoport cseh csúcsmenedzsere is visszatér és Alain Favey-t váltja az igazgatótanács az értékesítés és a marketing területeiért felelős pozíciójában. Favey hamarosan új feladatot vállal a Volkswagen Csoporton belül, amit rövidesen be is jelentenek. A ŠKODA AUTO vezetésében bekövetkező változásokra 2021. március 1-i hatállyal kerül sor.

Végzett ügyvédként Maren Gräf 1999-ben csatlakozott a Volkswagen Csoporthoz és a Volkswagen Immobilien csapatában dolgozott, kezdetben a jogi osztályon, később pedig a vezérigazgató asszisztenseként. 2002 és 2005 között Wolfsburgban a Volkswagen AG személyügyi részlegén tevékenykedett, majd vezetői pozícióban tért vissza a Volkswagen Immobilien kollektívájába, ahol a HR-menedzsment, a jog, a kommunikáció és marketing, valamint az üzletfejlesztés szakterületeiért felelt. 2012 és 2015 között Maren Gräf a kínai Csangcsunban az FAW Volkswagen személyügyi részlegének menedzsment-fejlesztését vezette. 2015 augusztusában visszatért Wolfsburgba, ahol a termelés és a logisztika, a főegységgyártás és az elektromos mobilitás területek menedzsment-fejlesztésének vezetését vette át. 2018 novemberben a vállalatcsoport személyügyi csúcsmenedzsmentje vezetőjének nevezték ki. Mindemellett Maren Gräf a Wolfsburg AG felügyelőbizottságának tagja.

A személyügy területéért 2011 január óta felelős Bohdan Wojnar a ŠKODA AUTO igazgatótanácsának leghosszabb ideje hivatalban lévő cseh tagja, aki e több mint tíz év alatt többek között a HR-menedzsment-folyamatok átalakításában, a munkatársak oktatási és képzési rendszerének fejlesztésében, valamint a ŠKODA Akadémia megalapításában is részt vett. Mindezeken túl aktív szerepet vállalt a KOVO szakszervezettel folytatott hatékony együttműködés kialakításában, de társadalmi felelősségvállalási (CSR) stratégiát is kifejlesztett a vállalat számára. Utóbbi része a ŠKODA AUTO Alapítvány megszervezése is, amely több mint 780 millió cseh korona beruházással hivatott növelni azon régiók vonzerejét, amelyekben a ŠKODA AUTO képviselteti magát. E stratégia is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a ŠKODA AUTO egyebek mellett a „Kiemelkedően felelősségteljes vállalat díját” („Top Responsible Company Award”) is elnyerte. Bohdan Wojnar vezette továbbá a cseh kormányzattal az autóipar átalakítása, a digitalizáció és az elektromos mobilitás témakörében folytatott tárgyalásokat és jelentősen hozzájárult a ŠKODA AUTO Egyetem további bővítéséhez és nemzetközi akkreditációjához.

Bohdan Wojnar 2011 és 2016 között alelnöki, 2016-tól pedig elnöki pozíciót tölt be a Cseh Autóipari Szövetségben, emellett 2013 óta a Cseh Ipari és Közlekedési Szövetség igazgatótanácsának, 2020 tavasza óta pedig a cseh Kormányzati Nemzeti Gazdasági Tanács (NERV) tagja. Mindezeken túl különböző oktatási intézményekben is tölt be tisztségeket, ahol a jövőben is a ŠKODA AUTO érdekeit képviseli.

Miután Martin Jahn 2006 és 2008 között a ŠKODA AUTO igazgatótanácsának a személyügy területéért felelős tagjaként tevékenykedett, Moszkvában a Volkswagen Group NSC (országos értékesítési vállalat) ügyvezető igazgatója lett, ahol a vállalatcsoport értékesítéséért felelt. 2010-től 2016-ig Wolfsburgban a Volkswagen Csoport nemzetközi flottaüzletágának ügyvezető igazgatójaként dolgozott, ahol elsősorban a vállalatcsoport globális értékesítésének irányításáért felelt. 2016-ban a kínai Csangcsunba költözött, ahol a FAW-VW vállalatnál értékesítési és marketing ügyvezető alelnöki, valamint a Volkswagen márka ügyvezető igazgatói pozícióját töltötte be. Az FAW-VW Martin Jahnnak köszönhetően megalapozta jelenlétét az SUV-modellek kínai piacán, sikerrel vezette be és fejlesztette tovább az új „Jetta by Volkswagen” márkát, valamint számos digitalizációs offenzívát bonyolított.

Alain Favey 2017 szeptembere óta a ŠKODA AUTO igazgatótanácsának az értékesítés és a marketing területeiért felelős tagja, amely időszak alatt a ŠKODA márka jelentősen javította a nyereséges értékesítésben produkált teljesítményét, miközben egy százalékponttal 5,3 százalékra növelte európai piaci részesedését. Az értékesítési szervezet emellett intenzíven készült az első MEB-alapú modell, az ENYAQ iV piaci bevezetésére. Mielőtt Favey a ŠKODA AUTO igazgatótanácsának az értékesítés és a marketing területeiért felelős tagjaként dolgozott, Európa legnagyobb autókereskedőháza, a Porsche Holding Salzburg vezérigazgatói pozícióját töltötte be.

  • Megosztom