Változás a lakáspiacon

Megugrott a kiadott lakásépítési engedélyek száma 2015-ben az előző évi adatokhoz képest – derül ki Központi Statisztikai Hivatal adataiból. Ez a szám 12 515 volt, ami azt jelenti, hogy az előző évben 30 százalékkal haladta meg a 2014-ben mért adatokat. Bár a 2015-ös évet még mélypont jellemezte a lakásépítési piacon, a szakemberek szerint az idei év már fellendülést hozhat. A várható növekedésben kulcsfontosságú szerephez jutnak a lakásépítési kedvet élénkítő intézkedések. A szakemberek úgy vélik, ha hosszútávon biztosítottá válnak az otthonteremtési kedvezmények, a jelenlegi négyszáz helyett az ideális száz évre módosulhat a hazai lakásállomány cseréje.

 

A tavalyi évben 7612 lakás épült az országban, azaz majdnem 9 százalékkal kevesebb, mint az előző évben, ugyanakkor a kiadott építési engedélyek száma csaknem 30 százalékkal emelkedett és meghaladta a 12,5 ezret. „Ma Magyarországon mintegy 4 millió 350 ezer lakóingatlant tartanak nyilván a hivatalok. Pedig a hazai lakásállomány 100 évente történő ideális megújulásához legalább évi 40 ezer lakás építésére lenne szükség. Bár a kiadott lakásépítési engedélyek számában növekedés mutatkozik, a 10 ezer alatti felépült lakások száma még a negyedét sem teszi ki a szükségesnek, így a jelenlegi helyzetet tekintve 400 évenkénti lakásállomány cserét jeleznek előre. Ennyire biztosan nem időtállóak a mai lakóingatlanok.” – hívja fel a figyelmet Dr. Rázsóné Szórády Csilla, az újHÁZ Centrum cégvezetője. A szakember viszont bizakodó, szerinte a családok otthonteremtési kedvezményének köszönhetően idén elérheti a tíz ezret az újonnan felépített lakások száma, és a hosszútávon biztosított kormányzati támogatások mellett megvalósítható lehet az a cél, hogy évente 40 ezer új lakóingatlan készüljön el.

 

A lakásállomány minőségi megújítása nemcsak megalapozza a magyar társadalom életminőségét, de megteremti a lehetőséget arra is, hogy a különböző társadalmi rétegekben élők egy lépcsővel feljebb lépjenek a minőségi lakhatási ranglétrán. A családok otthonteremtési kedvezményeként bevezetett 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatás idén januártól elérhető, amely mellé a gyermekek számától függően felvehető még plusz 10 millió forint 3 százalékos kamatú hitel is. De az új szocpolként is emlegetett támogatás nemcsak a meglévő, hanem a tervezett gyermekek után is igénybe vehető. Nem véletlen tehát, hogy Debrecentől Budapesten át Sopronig osztanak-szoroznak a párok, a családok.

 

„A gyermekvállalással együtt könnyen fellendülhet a régi és új lakások iránti vásárlási kedv, ugyanakkor nőhet az építkezésre való hajlandóság is. A laikusok számára az építkezés és a felújítás viszont ismeretlen terület, anyagilag pedig iszonyatosan nagy beruházás” – hangsúlyozza Juhász Attila, az újHÁZ Centrum igazgatóságának elnöke. A szakember szerint a szürke foltokat mindenképp világossá kell tenni a beruházó családok számára, ebben pedig az építőanyag-kereskedő cég munkatársai országosan mintegy 80 telephelyen állnak a vásárlók rendelkezésre. Ingyenesen hozzáférhető tanácsadásaival az újHÁZ Centrum szakemberei már az első lépésektől segítenek rálátást biztosítani a beruházóknak, hogy valójában mivel jár egy építkezés.

 

Juhász Attila ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, mennyivel nehezebb dolgunk van akkor, ha önállóan vágunk bele az építkezésbe: „Ha valaki önállóan építkezik, akkor az építkezés előrehaladtával részletekben kaphatja meg a CSOK összegét is. A bank ellenőrizni fogja a műszaki készültségi fokot, és azt is, hogy az igényléskor általa jóváhagyott költségvetés készültségi fok szerinti legalább 70 százalékáról van-e saját nevére szóló, kifizetett anyag – és építési szolgáltatási számlája.” Arról sem szabad megfeledkeznünk, ha új otthonunk alapjait generálkivitelező közreműködése nélkül fektetjük le, a tervezőnk mellett mi magunk leszünk a felelősek például azért, hogy az elkészült ház megfeleljen az építési jogszabályoknak és megkapja majd a használatbavételi engedélyt.

 

A beruházók edukációja tehát nélkülözhetetlen, ebben pedig a kereskedők felelőssége és szerepe vitathatatlan. Elsődleges fontosságú felhívni a lakosok figyelmét a hosszú távú gondolkodás szükségességére és a fenntarthatóságra, mint elengedhetetlen tényezőre a lakások építésénél, felújításánál.

  • Megosztom