Vagány sorozat indul az interneten

Ma mutatják be a Született Muzsikusok című doku-reality sorozat első epizódja. A Concerto Budapest megbízásából és finanszírozásával készült széria új epizódjai – összesen 11 – péntekenként követik egymást.

A születését tekintve matuzsálem (100 év), zenészei átlagéletkorát tekintve legfiatalabb magyar szimfonikus zenekart: a Keller András által vezetett Concerto Budapestet más komolyzenei együttesekhez hasonlóan komoly kihívás elé állítja közönségének elöregedése. Ebben minden bizonnyal szerepet játszik a komolyzene kényes és arisztokratikus távolságtartása a show-biz világtól. Ezen szeretne változtatni Szabó Stein Imre és csapata, a most bemutatandó Született Muzsikusok sorozattal. A komolyzenei kommunikáció újszerű útjait keresve úgy döntöttek, műfajilag egy félig megírt doku-reality filmsorozatot készítenek, melyet Magyarországon először – szándékosan – nem televíziós, hanem online csatornákon keresztül juttatnak el a nézőkhöz.

Szabó – egykori csapatával – már a Zeneakadémián is kísérletezett, hogy újszerű, nem konvencionális kampányokat készítsenek. Így született 2014 -ben a Lisztérium, az új zeneakadémiai entitás imázs filmje, vagy éppen a Bartók Világverseny imázs filmje.

Mivel a Concerto Budapest fő gondja a szűk költségvetés, igazán low-budget alapon kellett gondolkozni. A 11 rész, egyenként 12-15 perc hosszúságú epizódjait az Origo-n lehet elérni, és az alkotók, Szabó Stein Imre író, kreatív producer, Géczy Dávid, rendező bíznak abban, hogy a Concerto Budapest megbízásából és finanszírozásával készült web-sorozat eléri a komolyzenében jártas és járatlan közönséget egyaránt.

„A Született Muzsikusok eleve a kulisszák mögül indul, az egyes epizódok alapfeszültsége a próbafolyamat drámái és a színpadon születő katarzis között feszül. A zenekar néhány muzsikusa kiemelkedik a fekete-fehér frakkos/estélyis zenekartestből, – ahogy a hétköznapi közönség látja őket. Közel kerülnek, és a nézők közel kerülnek a zene születéséhez. A sorozat dramaturgiája a konvencionális leegyszerűsítésekkel szemben működik: a félig megírt forgatókönyvet a valóság formálja át”– mondta Szabó.

A Született Muzsikusok angol feliratos verziója a szerzők eredeti szándékának megfelelően True Musicians címen külföldi sugárzásra is alkalmas lesz.

  • Megosztom