Utcára került Abaházi Csaba

A 103.9 Sláger FM reggeli sztárja egy éjszakát a szabadban töltött a földön aludva mínusz 10 fokban, hogy így hívja fel a figyelmet azokra, akiknek minden éjjel a szabadban kell aludniuk.

 

„Miután elmúltak az ünnepek, hajlamosak vagyunk kevésbé figyelni egymásra, pedig a januári és februári fagyok ugyanúgy szedik az áldozataikat a hajléktalanok között. Néhány takaróval, meleg ruhával, bárki tud segíteni rajtuk. Én is adakozom, és erre buzdítom minden hallgatónkat!”- mondta Abaházi Csaba, aki műsorvezetőtársához – Vágó Piroshoz – kedden reggel hatkor az utcáról érkezett meg, nem éppen kipihenten.

 

“Perceket tudtam csak aludni, mert borzasztóan hideg volt, szinte fél fokonként éreztem, hogy hűl a levegő. Hiába, vettem fel három nadrágot, a derekam és a lábam nagyon fázott.” – folytatta Abaházi. “Volt egy pont, mikor úgy éreztem feladom, de aztán arra gondoltam, hogy egyetlen éjszakát legalább ki kell bírnom.” – tette hozzá a műsorvezető, aki reméli, hogy egy megfázással megúszta az éjszakát.

 

Az utcán alvásra expedíciós hegymászók készítették fel, Klein Dávid és Suhajda Szilárd ugyanis ők pontosan tudják, mire kell figyelni a szabadban alvásnál. A Mount Everest oxigén palack nélküli megmászására készülő hegymászók már átélték az időjárás legszélsőségesebb fokozatait is. Jelenleg az Everesten a téliszezonban a csúcs régióban a hőérzet akár mínusz 65 fok is lehet, a tavaszi szezonban valamivel kedvezőbb lesz, amikor indul a Magyar Everest Expedíció 2017.

 

A hegymászók tanácsaikkal látták el a Sláger FM reggeli sztárját. Ellenőrizték Csaba öltözetét, hálózsákját, figyelmeztették a folyadékbevitel fontosságára, illetve arra, hogy nehogy alkoholt igyon, mert az végzetes is lehet.

 

Klein Dávid, aki a leghidegebb élményét az Alaszkai – hegységben található, Denali hegyen szerezte a szinte folyamatos közel mínusz 45 fokos időjárásban, a következőket tette hozzá:

“Az teljesen elfogadható, ha Csaba óránként felriad, a nem megszokott környezet miatt, más a levegő, más a hangok, a testhelyzet ezek mind elsőre szokatlan tényezők. Ha azt veszi észre, hogy negyed óránként érzi, fel kell kelnie, akkor ellenőrizni kell a szigetelést. Fontos a fejet takarni, mert azon keresztül veszítjük a legtöbb hőt.”

 

“Védőfolyadék nagyon fontos! A legtöbb hőt a fej, a kéz és a lábunk adja le. Nagyon fontos, hogy lábunkat védjük, de ne szoros cipővel, mert az korlátozza a vérkeringést.” – tette hozzá Suhajda Szilárd, – “Így elkerülhetjük a fagyási sérüléseket, ami a perifériákon a legvalószínűbb.”

 

  • Megosztom