Ünnepekkor is biztonságban

A karácsony ünnepi forgatagában gyakran hajlamosak vagyunk megfeledkezni a biztonságról. Fontos teendőink mellé szorítsunk időt arra is, hogy a készülődéskor ellenőrizzük a karácsonyi izzókat, és legyünk elővigyázatosak, ha gyertyát gyújtunk vagy a konyhai sütés-főzés közben. Az UNIQA fontosnak tartja, hogy felhívja ügyfelei figyelmét a lehetséges kárveszélyekre, és ha esetleg megtörtént a baj, hova fordulhatnak a gyors kárrendezés érdekében.

 

Az év egyik legszebb időszaka köszönt ránk, amikor mindenki a karácsonyi készülődéssel van elfoglalva, hogy a családjával és szeretteivel ünnepelhessen. Gyakran sajnos ezek a napok azonban nem a meghittségük miatt maradnak emlékezetesek. Sokszor egy apró figyelmetlenségből adódóan kisebb konyhai baleset vagy egy zárlatos égősor tönkre teheti az ünnepeket.

 

Az év végéhez közeledve a legtöbb és legnagyobb kárt szinte mindig a tűzesetek okozzák, ilyenkor az egész berendezés tönkremehet, a lakás vagy ház szerkezetéről nem is beszélve. A tavalyi évben advent első vasárnapjától 2016. január 6-ig, Vízkeresztig vizsgált időszakban 32 tűzesetről számolhattunk be, amelyeknek a teljes kárösszege, amelyet az UNIQA a károsultaknak kifizetett csaknem 21 millió forint volt.

 

„Azért Vízkeresztig nézzük az adatokat, mert hagyományosan ekkor szokták a karácsonyfát lebontani. Sokan egy utolsó csillagszóróval búcsúztatják a fát, és ebből számos alkalommal keletkezett tűz. A fenyőfa tűlevelei ugyanis a szobahőmérsékleten kiszáradnak, és rendkívül gyúlékonnyá válnak. Elég egy kis szikra, ami a fába kap, és hihetetlen gyorsasággal maradéktalanul leég, szinte biztosan meggyújtva a környezetében lévő tárgyakat.” – magyarázza a leginkább bekövetkezett káresetek egyikét Szilágyi Péter, az UNIQA Biztosító Zrt. lakásbiztosítási szakértője.

 

A másik gyakran tűzesetet okozó tárgy, a karácsonyfát díszítő égősor. Bár az utóbbi években sokat javult ezeknek a termékeknek a minősége, de most is javasolt inkább szaküzletben megvásárolni engedélyeztetett, bevizsgált terméket. Fontos, hogy mindig ellenőrizzünk le az izzókat, és otthonunkból távozáskor kapcsoljunk le, mert ha zárlatos lesz tüzet okozhat. Ugyanígy nem szabad őrizetlenül hagyni adventi koszorún meggyújtott gyertyát vagy mécsest sem, mert könnyen tüzet okozhatnak. Vegyes tüzelésű kályháknál, kazánoknál a befűtésnél az oxigén ellátáshoz nyitva hagyott kazán ajtón kipattanó szikra okozta tűz viszonylag gyakori, ezért semmiféleképpen ne hagyjuk ott őrizetlenül. Ne kapkodjunk! A sütés-főzés közben a tűzhelyen felejtett olaj lángra kaphat, közben inkább ne kezdjünk bele más tevékenységbe is.

 

Figyeljünk oda magunkra és egymásra, hiszen az ünnepek stresszesek is lehetnek és ilyenkor könnyen jön a baj! Mindenkinek balesetmentes ünnepi készülődést és kellemes karácsonyt kívánunk!

 

Hova forduljanak a károsult ügyfelek?

A kárbejelentése hasonló módon történik, mint az összes többi vagyonkár bejelentése: alapvetően telefonos, vagy írásbeli (e-mail) formában.

 

Minden biztosításra igaz, hogy a biztosítottnak tőle telhetően gondoskodnia kell a károk megelőzéséről!

  • Megosztom