Újságírókat tüntettek ki a Szabad Sajtó Napja alkalmából

A magyar sajtó napja alkalmából elismeréseket adott át a Magyar Újságírók Országos Szövetsége, a Sajtószakszervezet, valamint a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége csütörtökön Budapesten. Tizenketten vehették át a MÚOSZ életműdíját. Ugyancsak március 15. alkalmából, a közmédia néhány munkatársa a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól kapott díjat pénteken, a tavalyi Szaniszló-botrány miatt a Táncsics-díjakat idén viszont nem osztják ki.

A MÚOSZ-tól Aranytollat kapott Elek Emil fotóriporter, aki harmincöt évig dolgozott a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kelet-Magyarországnak, Eszterváry Ervin, a MÚOSZ közlekedési szakosztályának alapító tagja, fotóriporter, Farkas Zoltán makrogazdasági elemző-újságíró, Frank Iván, aki most a Civil Rádió munkatársa, Iván Katalin, aki 1967 és 2013 között dolgozott a Füles szerkesztőségében, valamint Kelecsényi László filmtörténész és újságíró. Ugyancsak Aranytoll-elismerést vehetett át László Márta televíziós szerkesztő-riporter, Priska Tibor, az Észak-Magyarország egykori főszerkesztő-helyettese, Sáfrán István, aki riporteri és szerkesztői munkájában a nemzetiségi kisebbségek képviselőinek munkáit gondozta, valamint Szathmári Gábor, a Népszava egykori belpolitikai rovatvezetője.

A határon túli magyar újságíróknak odaítélt Aranytollat Gálfalvi Zsolt erdélyi irodalomkritikus, szerkesztő és közíró, valamint Tar Károly jelenleg Svédországban élő egykori erdélyi újságíró kapta. A Sajtószakszervezet elnökségének elismerését, a Vasvári Pál-díjat az MTI Sajtószakszervezete érdemelte ki, a díjat Tóth Ildikó és Papadopulosz Péter vette át. A szakszervezet a közmédia összevonása óta is következetesen folytatta a tagság érdekeit szem előtt tartó érdekvédelmi munkát – hangzott el a méltatásban. Vasvári Pál-emlékplakettben részesült Mészáros Béla, a Békés Megyei Hírlap korábbi szakszervezeti bizottsági titkára és Árpási Zoltán, aki előbb a Békés megyei lap főszerkesztője volt, majd a Somogyi Hírlap igazgató-főszerkesztője lett. A MÚOSZ és a MEASZ közös, tavaly alapított Csakazértis-díjával Rosenberg Ádámot, a Hírhatár online lapcsoport munkatársát tüntették ki.

A kulturális újságírók munkáját elismerő Virág F. Éva-díjazottja Bóta Gábor. A fiatal sportújságírókat kitüntető Németh Gyula-díjat Zsoldos Barna kapta.

Hat ember lett a MÚOSZ tiszteletbeli tagjává: Bényei József, Kincses Károly, Mák Ibolya, Rédei Éva, Simonovits András és Tóth Zoltán. Bővebben a MÚOSZ által átadott díjakról itt olvasható információ.

A közmédia munkatársai állami díjat kaptak

Két újságíró és két szerkesztőség vehette át pénteken a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) elnökének sajtó napja alkalmából átadott elismerését, köztük a Kossuth Rádión hallható 180 perc című hírmagazin csapata – írja az MTI.

Az elismeréseket Győri Gyula elnök adta át, aki elmondta: a hatóság komoly segítséget kapott a sajtótól, amely korrekt tájékoztatást nyújtott a hallgatóknak, olvasóknak a hivatalban folyó munkáról, az intézmény megújuló struktúrájáról és szellemiségéről. Hangsúlyozta: az NKH célja a közlekedésbiztonság javítása, különös tekintettel a gyermekek biztonságára. Munkájuk során fontos cél, hogy minél kevesebb gyermek sérüljön meg közlekedési balesetben. A díjátadón elhangzott: a 180 perc szerkesztősége a közlekedéssel, valamint a közlekedésbiztonsággal kapcsolatos témák rendszeres és magas színvonalú feldolgozásáért érdemelte ki az elnöki elismerést. A díjat Pusztai Balázs szerkesztő vette át. A szerkesztő a díj átvétele után az MTI-nek elmondta: a 180 perc című műsor készítői figyelemmel kísérik a közlekedési szabályok változását, hiszen az ezzel kapcsolatos témák sok embert érintenek. Örömét fejezte ki, hogy munkájukkal a biztonságosabb közlekedést is szolgálják és sok gyermek életét megmenthetik.

A hatóság elnöke ugyancsak elismerésben részesítette az X-Trame Stúdió Útravaló Magazinja szerkesztőségét, Diószegi Józsefet, a Napi Gazdaság újságíróját, valamint Zách Dánielt, a Totalcar újságíróját. A hatóság elnöke a rendezvényen a NKH munkatársainak is elismeréseket nyújtott át.

Idén nem osztanak Táncsics-díjat

A tavalyi év botránya miatt idén nem merik átadni a Táncsics-díjakat. Ezt már a 444.hu írta, megemlítve, hogy ennek az az oka, hogy tavaly óriási botrányba fulladt, amikor Balogh Zoltán miniszter a szélsőséges nézeteiről ismert Szaniszló Ferencet, az Echo TV munkatársát tüntette ki. A neki adott kitüntetés miatt korábbi években kitüntetett elismert újságírók küldték vissza a díjukat, mondván, semmilyen formában nem tudnak közösséget vállalni Szaniszlóval.

  • Megosztom