Lassan újraéledhet a konferenciaszervező iparág is

A rendezvényszervező szakma Magyarországon mintegy 100 ezer főt foglalkoztat. Ezért is létfontosságú, hogy minél előbb újra elindulhassanak a konferenciák. Szerencsére számos tavaszi szakmai rendezvényt a szervezők nem lemondtak, hanem őszre, esetleg a jövő évre halasztottak.

Hazánkban mind a belföldi, mind a beutazóforgalom tekintetében jelentős szerepe van a különféle konferenciáknak. A koronavírus-járvány ezt az iparágat is néhány hét alatt gyakorlatilag lenullázta. Bár egyes szervezők igyekeztek az online térbe átmenteni a rendezvényüket.

Nyilván nemcsak Magyarországot érintette ez a helyzet, hanem világszintű jelenségről volt szó. Számos szakvásárt és konferenciát őszre, vagy az év legvégére halasztottak, de például a Genfi Autószalont úgy tűnik, hogy jövőre sem tudják megrendezni.

Egyes esetekben a biztonság kedvéért az őszi rendezvényeket is elhalasztották. Így jár például az ENSZ november 9-re tervezett klímaügyi konferenciája, ami normál esetben 30 ezer főt vonzott volna. Jelen állás szerint 2021 közepén tarthatják meg a klímakonferenciát.

Ganczer Gábor, a Magyar Rendezvényszervezők Szövetségének elnöke – aki a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója is egyben – korábban arról nyilatkozott, hogy a rendezvényszervező szakma Magyarországon mintegy 100 ezer embert foglalkoztat, például rendezvényszervezőket, kiállításkivitelezőket, catering cégeket, hostess ügynökségeket, rendezvénytechnikát biztosító cégeket. A márciusi leállás idején gyakorlatilag minden bevételük megszűnt. Az ágazat óvatos becsléssel is az idei tervezett bevételének több mint 40 százalékát elvesztette. Voltak és valószínűleg lesznek is még elbocsátások, de nagyon sok minden függ attól, hogy indul újra az ősz, milyen ütemben lehet visszatérni a „normális” kerékvágásba.

A szakmai szövetség egyébként még június elején publikált egy Covid-kézikönyvet, amiben a rendezvények, kiállítások, konferenciák biztonságos újraindításával kapcsolatos tudnivalókat foglalták össze.

Ahhoz, hogy a gazdaság ismét beinduljon, szükséges a kereskedelmi kiállítások és rendezvények mielőbbi elindítása természetesen kontrollált és szabályozott módon. A vásárközpontok, rendezvényhelyszínek és rendezvényszervezők eddig is szigorú egészségügyi és biztonsági szabályokat követtek a rendezvények lebonyolítása során, tehát képesek a rendelkezések betartására, a látogatók irányítására – írták.

“A kereskedelmi kiállítások és vásárok, B2B rendezvények nem ugyanolyan szabályozást igényelnek, mint például az egyéb tömegrendezvények, a fesztiválok, koncertek, ahol a résztvevők mozgása nem kontrollálható” – hangsúlyozta a szövetség. Véleményük szerint a kiállítások, rendezvényhelyszínek és rendezvények szabályozott körülmények között megkezdhetik működésüket, hiszen lényegében B2B bevásárlóközpontoknak tekinthetők.

rendezvényterem EgerszalókElképzelhető, hogy a jövőben felértékelődnek a kisebb rendezvénytermek. Illetve a nagyobb, akár több száz, vagy ezer fős konferenciák helyett a szakemberek előnyben fogják részesíteni a kisebb létszámú rendezvényeket, tréningeket.

  • Megosztom