Újra Schwarzeneggerrel forgatott a Terminator rendezője

Ezúttal nem látványos akciófilmet, hanem politikai kampányfilmet forgatott együtt a Terminator filmek főszereplője, Arnold Schwarzenegger és rendezője, James Cameron. Az egyperces alkotás a kaliforniai környezetvédelmi törvény védelmében készült.

Eltérően a Terminator filmektől, amelyeket Arnold Schwarzeneggerrel közösen készítettek, a reklámszpotban maga James Cameron is feltűnik. Igaz, mindketten csak egy rövidke, néhány mondatos szerepet játszanak, de szóba kerülnek az Avatar című, szintén James Cameron által jegyzett moziban szereplő na’vik is, valamint feltűnik a reklámban a jövőből visszautazó kibernetikus bérgyilkos, a Terminator acélváza is. A kampányfilm fő üzenete, hogy a kaliforniaiak a jövő keddi voksoláson nemmel szavazzanak a klímaváltozás elleni törvény felfüggesztését célzó javaslatra.

James Cameron egyébként a környezetvédelmi törvény megvédésére irányuló mozgalom egyik élharcosa, többmillió dollárral támogatta a népszavazás előtti kampányt. A tét nem kicsi, ugyanis 32-es számú törvény alapján – amelyet Arnold Schwarzenegger, a jelenlegi kaliforniai kormányzó politikai pályafutása egyik legnagyobb sikerének tart – Kaliforniában a következő években az energiafelhasználás harmadát megújuló forrásokból fedeznék, illetve egy ambíciózus terve szerint létrehoznának egy olyan platformot, amelyen keresztül az üvegházhatású gázok kibocsátására vonatkozó engedélyekkel lehetne kereskedni, hasonlóan az Európában ismert széndioxid kvóta kereskedelemhez. A 23-as számú kiegészítés ezt a rendelkezést helyezné hatályon kívül, jócskán visszavetve a klímaváltozás elleni küzdelmet.

A környezetvédők és a kockázati tőkebefektetők – akik komoly lehetőségeket látnak az új tőzsdében és a megújuló energiatermelésre és hasznosításra épülő ipar fejlesztésében – támogatják a jelenleg is érvényben lévő szabályozást, míg a változást főként az olajipari lobbi sürgeti. A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint egyébként a kaliforniaiak többsége a jelek szerint ragaszkodik a jelenlegi törvényhez.

  • Megosztom