Újra nekifut a Disney a nagy üzletnek

Újrakezdték a tárgyalásokat a Walt Disney és a 21st Century Fox képviselői egy esetleges felvásárlásról. A Financial Times értesülései szerint a Fox filmstúdiója, kábelcsatornái és nemzetközi érdekeltségei kerültek terítékre, vagyis a Fox News eladásáról egyelőre nincs szó.

A Financial Times beszámolója szerint egyébként a Disney-nek a jelek szerint riválisai is vannak, a Comcast és a Verizon is érdeklődik ugyanis a Fox egyes vagyonelemei iránt. A Rupert Murdoch által alapított médiavállalat képviselői néhány héttel ezelőtt már egyeztettek a Disney-vel, azonban akkor zátonyra futottak a megbeszélések. A mostani megbeszélések az üzleti lap információi szerint nagyjából 50 milliárd dolláros ügyletet vetítenek előre.

A Disney és a 21st Century Fox közötti tárgyalásokról korábban már az mmonline.hu is beszámolt. A Facebook, az Amazon, a Netflix, a Google vagy éppen a Hulu olyan új modelleket hoztak a piacra, amire a hagyományos szereplők nehezen tudnak reagálni. A Fox szempontjából praktikus lépés lehetne egy jóval szűkebb, elsősorban a hírszolgáltatásra, valamint a sportra fókuszáló portfólió kialakítása, amit nyereségesebben is tudnának működtetni.

A Disney viszont pont arra készül, hogy belépjen a streaming videószolgáltatások piacára, közvetlenül elérve a felhasználókat, amihez további, minőségi tartalmakra van szükségük. Ehhez pedig jól jöhetnek a Fox sorozatai, valamint a filmstúdió birtokában lévő jogok. Izgalmas lehetőségeket vet fel például az X-Men univerzum és a már a Disney-nél lévő Marvel filmjogok kombinálása.

Az ügylet része lehet a Hulu is, a Fox-nak ugyanis 30 százalékos részesedése van a streaming videó szolgáltatásban. Hasonló tulajdonrésszel bír a vállalatban a Disney is, így ha megvalósul a tranzakció, akkor átvehetik az irányítást a cég felett.

Jelenleg a Netflix uralja a streaming videó szolgáltatások piacát, a társaság 8 milliárd dollárt tervez költeni a következő évben új, saját tartalmak előállítására. A cég több sikeres sorozatot is készített már, azonban a technológiai szektorból és a médiaiparból egyre több kihívóval kell szembenéznie. Az Amazon már korábban indított hasonló szolgáltatást, a Disney jövőre tervezi, hogy belép ebbe a szegmensbe – ez is indokolhatja a felvásárlást, hiszen kulcsfontosságú a sikerhez a jó tartalom -, de az Apple is online videószolgáltatásban gondolkodik, amihez már meg is állapodtak Steven Spielberggel.

  • Megosztom