Újból fellángolt a Titanic-láz

100 éve történt minden idők leghíresebb hajókatasztrófája: jéghegynek ütközött és elsüllyedt a Titanic. Már hetekkel az évforduló dátuma előtt kiemelkedően foglalkoztak a különböző médiumok a témával, áprilisban pedig háromszor is látványosan megugrott az érdeklődés a „katasztrófa iránt”.

 

A történelmi jelentőségűvé vált óceánjáró tragédiájának 100. évfordulója alkalmából a Ferling cégcsoport sajtófigyelő csapata arra volt kíváncsi, hogy a centenárium időszakában a Titanic kifejezés milyen sűrűn szerepelt a rádió, televízió, nyomtatott sajtó és az online médiumok közléseiben. Mivel a katasztrófa évfordulójához – április 14. – közel esett péntek 13-a és a költészet napja, viszonyításul vették e két eseményt is.

 

Ahogy közeledtünk az elsüllyedés évfordulójához, fokozatosan emelkedett a Titanic megjelenéseinek száma. Április 11-én azonban, a költészet napján a hazai sajtó teret engedett a kultúrának, és toronymagasan a legtöbbször említette az eseményt. Kevésbé babonázta meg a kiadványokat péntek 13-a, szinte csak aznap születtek megjelenések a témában, de akkor is jóval kevesebb, mint az óceánjáró kapcsán, és alig több mint a lecsengőben lévő költészet napjáról.

 

A Titanicra koncentrálva, és az egész áprilist vizsgálva látható, hogy a média megjelenések első csúcspontja a Titanic című film 3D-s bemutatásának másnapján, április 6-án volt. Ekkor mind a televízió, mind a nyomtatott sajtó és az online média nagy számban említette meg az elsüllyeszthetetlennek hitt hajó nevét. Hogy ezek nagy része valóban a felújított mozifilm kapcsán történt, azt sejteti a kapcsolódó kifejezések közül a rendező, James Cameron nevére szintén ekkor megugró közlések száma.

 

A második fellendülés a médiában megjelenő hírek számában a Titanic indulásának centenáriumára esett 10-én. 100 évvel a hullámsírba indulás után az óceánjáró egy másik utat is megkezdett: innentől napról napra nőtt a közlések száma, egészen a süllyedés évfordulójának napjáig – ez volt a harmadik megugrás. Erre a napra tehető egy másik kapcsolódó kifejezés, a jéghegy szó felfelé ívelése is. Ez azonban nem olyan látványos, mint magáé a Titanicé. Lassan és fokozatosan nőtt a megjelenésszám. A jéghegy csúcsa pedig szintén a süllyedés napjára tehető. A centenárium előtt különleges, sosem látott képekkel, kiállítással és dokumentumfilmekkel tisztelgő National Geographic pedig időszakosan lovagolt meg egy-egy hullámot, megjelenéseinek száma hol nőtt, hol csökkent.

 

  • Megosztom