Újabb veszélyre figyelmeztet a NAV

 

A NAV közlése szerint a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) választók 15 százalékának van tartozása az államkassza felé. Az adóhatóság ennek rendezésére kéri az érintetteket, különben azokat, akiknek 100 ezer forintnál nagyobb végrehajtható adótartozása lesz a folyószámláján 2013. június 30-án, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kizárja a kata-körből.

 

A katát választóknak év közben – ha más adóbevallási-, fizetési kötelezettségük nincs – a nyugta- és számla adásán kívül egyetlen adókötelezettségük van: minden hónap 12-én megfizetni a katát. Ez főállású kisadózó esetén – kisadózónként – 50 ezer, főállásúnak nem minősülő kisadózó esetén – kisadózónként – 25 ezer forint adó megfizetését jelenti, amellyel az összes közterhet teljesítik – írja az MTI.

 

A rendkívül kedvezményes adózási szabályok ellenére a katások 15 százaléka tartozik az államkasszának. Annak érdekében, hogy egyetlen katás vállalkozást se kelljen kizárni 2013. június 30-i hatállyal, a NAV kéri, hogy minden kisadózó ellenőrizze folyószámláját, és esetleges tartozását soron kívül rendezze. A körből kizárt kisadózó ezt a formát 24 hónapon keresztül nem választhatja újra – írja közleményében az adóhatóság.

  • Megosztom