Újabb napilap szünteti meg nyomtatott változatát

Lemond a nyomtatott kiadásról a Gandul román napilap, a vezetők úgy döntöttek, inkább a digitális világban terjeszkednek.

A Gandul román országos napilap tulajdonosai bejelentették, hogy április 8-tól kizárólag interneten, mobiltelefonon és egyéb elektronikus kiegészítőkön keresztül lesz elérhető a lap, miután a kiadó már nem óhajtja fenntartani az újság nyomtatott kiadását – olvasható a hvg.hu-n. A döntés okai mögött vélhetően anyagi okok húzódnak, a Gandul ugyanis a múlt év utolsó hónapjaiban, valamint az év elején mindössze 12 ezer példányszámban jelent meg. Ennek ellenére még mindig tekintélyes napilapnak számít Romániában.

 

A mértékadó román országos napilapok alaposan megszenvedték az országot 2009 óta keményen sújtó gazdasági válságot: a válság kezdete óta több lap is eltűnt az újságstandokról, s már csak internetes felületen vagy már ott sem olvasható – derül ki az összeállításból. Korábban erre a sorsra jutott egyebek között a Cotidianul című napilap, amelyet a Realitatea-Catavencu kiadóvállalat már nem kívánt fenntartani, majd új befektetők vásárolták meg a lapot, átmentve a kiadványt az internetre. A Ziua című napilap azonban teljesen megszűnt, akárcsak a Gardianul, melyek kiadói háttere soha nem volt átlátható.

  • Megosztom