Újabb mérföldkő a hazai tévézésben

November 26-án és 28-án újabb frekvenciacserék jönnek a digitális átállás kapcsán, azonban ezekkel a munkákkal lezárul ez a fázisa a folyamatnak. Holnap és csütörtökön a Nyugat-Dunántúlon dolgoznak az Antenna Hungária munkatársai.

 

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság az Európai Unió határozatának megfelelően, a „digitális hozadék” sáv felszabadítása céljából befejezi a 790-862 MHz-es frekvenciatartomány (UHF 61-69 csatornák) kiürítését. A munkák utolsó lépéseként nyolc nyugat-dunántúli digitális földfelszíni televíziós telephelyen nyolc frekvenciacserére kerül sor. Ezeket az Antenna Hungária 2013. november 26-án és 28-án hajtja végre, a munkálatok Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém megyéket érintik.

 

A frekvenciacserékkel érintett körzetekben a változást követően újra kell hangolni a digitális földfelszíni vevőeszközöket (DVB-T MPEG-4 dekóder vagy integrált televíziókészülék), melyet a digitális adók visszakapcsolása (16 vagy 18 óra) után kell elvégezni. A készülékek többségénél manuálisan kell elindítani az újrahangolást, amennyiben a néző azt tapasztalja, hogy egyes csatornák nem jelennek meg a csatornalistában.

 

A frekvenciacseréket követően a MinDig TV ingyenes kereskedelmi csatornái és a MinDig TV Extra Alapcsomagja a körzetben a 68-as csatorna helyett a 49-es csatornán (698 MHz) lesznek elérhetők. A frekvenciacserék nem érintik a digitális adók lefedettségi területét, tehát nem szükséges a vevőantenna pozíciójának, irányának megváltoztatása.

 

Ezzel véget érnek a frekvenciacserékkel kapcsolatos munkák, az Antenna Hungária a terv szerinti határidőre teljesíti a 800 MHz-es frekvenciatartomány kiürítését.

 

A digitális átállásra két ütemben került sor Magyarországon. Az első fázisban július 31-én kapcsolták le az analóg adást, ez egyébként az ország nagyobb részét érintette. A második fázis október 31-én zárult.

  • Megosztom