Újabb megoldás az informatikushiányra

Összeért a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) és az ELTE Informatikai Kar (IK) tehetséggondozási programja. Két, nagyágyúnak számító intézmény szövetkezett arra, hogy az IKT szektorban felmerülő mérnökhiányra megoldást kínáljon.

 

Programjuk összekapcsolásával átjárást biztosítanak hallgatóiknak, így az NJSZT által felfedezett és képzett tehetségek mostantól azonnal átléphetnek az ELTE IK tehetséggondozó rendszerébe. A karon hallgatóknak már elsőéves koruktól külön tehetséggondozó foglalkozásokat tartanak, bevonják őket a kutató-fejlesztő munkába, személyes tutorokat rendelnek hozzájuk további fejlődésükhöz és egyenes utat biztosítanak számukra a két diplomás európai mesterképzéshez is.

 

Az ELTE Informatikai kara 45 éve képez informatikusokat. Az elmúlt években évente 700 új informatikus alapszakos diák kezdte meg tanulmányait az ELTE-n, ezzel az ELTE IK a legnagyobb hazai informatikus képző intézménynek számít. Az NJSZT pedig 33 éve foglalkozik informatikai tehetséggondozással, versenyek szervezésével, amelyeken eddig összesen több, mint 270.000 fiatal versenyző indult.

 

Az ELTE IK a nagy létszámú hallgató mellett kezdetektől fogva kiemelten foglakozott a legtehetségesebbekkel. A legkiválóbbak az ELTE szakkollégiumi rendszerébe jutottak, harmadéves korukra sokan már kiváló Tudományos Diákköri dolgozatot készítettek, a mesterfokozat megszerzése után pedig a doktori képzésben folytatták tanulmányaikat. Az NJSZT is kiemelten foglalkozik a legtehetségesebbek (akik az Informatika OKTV-n és informatikai diákolimpiákon szerepeltek) versenyeztetésével és szakmai felkészítésével.

 

 

  • Megosztom