Újabb gigantikus cég jöhet létre

A világ legnagyobb légitársasága jöhet létre a US Airways és az American Airlines anyavállalata, az AMR egyesülésével. A 11 milliárd dolláros tranzakciót egy héten belül bejelenthetik.

Közel áll a megállapodáshoz a US Airways és az American Airlines anyavállalata, az AMR, így akár egy héten belül bejelentheti a fúziót a két cég – írja a Reuters hírügynökségre hivatkozva a portfolio.hu. A menedzsment struktúrával és a tulajdoni arányokkal kapcsolatban még vannak viták, a bejelentésre akkor kerül sor, ha véglegesítik a feltételeket.

 

A tervek szerint a hét közepén találkozik a két cég menedzsmentje, hogy szavazzanak a megállapodásról. A Reuters kiemeli, hogy a tárgyalások még folyamatban vannak, így egyáltalán nem biztos, hogy a héten megszületik a megegyezés.

 

A jelen állás szerint a US Airways vezérigazgatója, Doug Parker lehet az egyesült cég vezérigazgatója, míg az AMR vezére, Tom Horton az elnöki pozíciót nyerheti el – 2014 tavaszáig legalábbis amikor sor kerül az első közgyűlésre.

 

A tranzakció részvénycserével valósulna meg, amelynek összértéke 10,5-11 milliárd dollár között lehet. Az American Airlines anyavállalata, az AMR Corp. 14 hónappal ezelőtt, november 11-én menekült csődvédelembe. Az AMR hitelezői az egyesült vállalatban 72%-os részesedéshez jutnak, a fennmaradó tulajdoni arány pedig a US Airways részvényeseit illeti.

 

A US Airways és az AMR fúziójával a világ legnagyobb légitársasága jöhet létre utasforgalom alapján. A közel 11 milliárd dolláros cég a piaci kapitalizáció alapján azonban elmaradhat a Delta mögött, amely 12,4 milliárd dolláros kapitalizációval rendelkezik. A United Continental kapitalizációja 8,7 milliárd dollár körül mozog jelenleg – derül ki a portfolio.hu összeállításából.

  • Megosztom