Újabb frekvenciaháború fideszes szálakkal

Egy több szempontból is Fidesz-közelinek nevezhető vállalkozás, a Hang-Adás Kft. felkavarhatja a budapesti rádiós piacot – tudta meg a VS.hu. Úgy tűnik, újabb frekvenciaháború vette kezdetét, ugyanis eggyel kevesebb frekvencia van, mint amennyien frekvenciához jutnának.

Elvesztette a Médiahatóság azt a pert, amelyet az addig a Mária Rádió által használt frekvenciára kiírt pályázat miatt indított ellene a Gazdasági Rádiót üzemeltető Műsor-Hang Zrt. A Médiahatóság előzőleg ugyanis a Mária Rádió üzemeltetőjét, az FM 4 Rádió Kft.-t hozta ki győztesnek a a 94,2 MHz frekvenciára kiírt tenderen, de a bíróság igazat adott a Gazdasági Rádió üzemeltetőjének abban, hogy az FM 4 pályázata több szempontból sem érvényes – derül ki a VS.hu cikkéből, amelyben az is áll, hogy a Mária Rádió frekvenciájának ügye csak olaj a tűzre a rádiós piacon, ugyanis további két csatorna sorsa is bizonytalan. Az értékesnek tekinthető budapesti vételkörzetben jelenleg három olyan frekvencia van, amelynek lejárt az engedélye, erre a három helyre négyen pályáznak. Eddig is sugározta műsorát a Mária, a Gazdasági, valamint a Tilos Rádió is, emellett a Gazdasági Rádió másfél éve lejárt frekvenciájára egy új szereplő is bejelentkezett, mégpedig a Hang-Adás Kft. – olvasható a VS.hu-n.

Fideszes kapcsolódások a Hang-Adásnál

A 105,9-es frekvenciára a Hang-Adás Kft is pályázik. A cégről azt érdemes tudni, hogy tulajdonosa Kriczki Andrea, akinek két évvel ezelőtt már volt egy sikeres pályázata a médiahatóságnál. Akkor siófoki frekvenciát kapott az Echo Penisola nevű cégével, ami aztán négy hónap múlva új tulajdonoshoz, a Szivárvány-2 Kft.-hez került. A kft. tulajdonosai, Treszl József és Treszlné Góczi Mária a fideszes vezetésű siófoki önkormányzathoz közelálló lap, a Balatoni Polgár kiadói. Treszl József egyébként 2005-ben a Fidesz jelöltjeként indult egy siófoki képviselői helyért egy időközi helyi választáson, de egy független riválisa legyőzte.

A Hang-Adás maga is összekapcsolható a Fidesz-közeli médiával, írja a VS.hu. Ugyanis amikor a Századvég 2013-ban megvásárolta a Napi Gazdaság kiadóját, akkor a cégcsoport egy gazdasági tematikájú rádiót is tervezett hozzá. Közben éppen lejárt a Gazdasági Rádió frekvenciája, és a médiahatóság által kiírt pályázatra a Hang-Adás is beadta anyagát. Ennek tartalmi alapvetése pedig az volt, hogy az NG 105,9 nevű rádió a Napi Gazdasággal szoros együttműködésben gyártja majd a gazdasági tematikájú műsorokat. A frekvenciát el is nyerték, de a médiahatóság saját maga mondta ki a döntésről, hogy jogszabálysértő, ezért azt visszavonta.

A VS.hu felidézi, hogy a Századvég időközben megvált a Napi Gazdaságtól (a kiadót eladta a Simicska-affér miatt lap nélkül maradt Liszkay Gábornak és a dohánynagykereskedelmet elnyert Tabán Trafikban érdekelt Sánta Jánosnak), de a kutatóintézet tulajdonosainak koncepciója nem változott: bővítenék a médiaportfóliót. A Századvég Gazdaságkutató tulajdonosa az a Szalay-Bobrovniczky Kristóf, akinek már több közös cége volt Habony Árpáddal. Orbán Viktor tanácsadója pedig éppen egy önálló médiaportfóliót épít, amelynek alapját a Modern Media Group adja. A VS.hu által megkérdezett források szerint könnyen lehet, hogy a Fideszhez kötődő médiatulajdonosok együttműködnének a rádió üzemeltetésben, ha elnyerik a frekvenciát.

Egyébként a Gazdasági Rádió biztonsági játékosként most nemcsak saját frekvenciájára, hanem a másik két „közösségi”, vagyis beszélgetős (tehát nem zenei) hullámsávra is beadta pályázatát, nehogy a végén frekvencia nélkül maradjon. Ezekre a frekvenciákra persze értelemszerűen a Mária Rádió és a Tilos Rádió üzemeltetője is pályázott. A vallási csatorna mögött egy egykori MDF-es miniszter áll, a civil rádió mögött pedig a Tilos Kulturális Alapítvány. A négy szereplő közül előbb-utóbb valaki frekvencia nélkül marad. Most úgy tűnik, a Mária Rádió lehet a vesztes, hacsak a médiahatóság nem áll elő valamilyen új javaslattal. Egyelőre nincs ilyen, sőt: a bíróság keddi ítélete után elhalasztotta a szintén keddre ígért döntését a Tilos Rádió és a Gazdasági Rádió frekvenciájáról.

A VS.hu úgy értesült, 2-3 héten belül ismét napirendre veszik a kérdést. Ha a hatóság elfogadja a bíróság döntését, akkor a Mária Rádió üzemeltetőjével szemben a Gazdasági Rádió üzemeltetőjét hozhatja ki győztesnek a 94,2 MHz-re. A Tilos pedig megkaphatja saját eddigi frekvenciáját, a 90,3-at. Ha a médiahatóság vitába száll a bírósági ítéllel, akkor viszont még fellébezésével a Kúriához fordulhat. Persze elméletileg az is lehetséges, hogy az ismeretlenből jött cég, a Hang-Adás Kft. hoppon marad, és a három bejáratott rádió eredeti frekvenciáját használhatja.

További részletek a VS.hu-n olvashatók.

  • Megosztom