Újabb fordulat a városnéző buszok ügyében

A Fővárosi Önkormányzat egy cég kezébe adná a városnéző buszok piacát, a Gazdasági Versenyhivatal azonban levélben figyelmeztette Budapest vezetését arra, hogy a monopolizálás versenyjogilag nem jó megoldás. A Világgazdaság összeállítása szerint 2008-tól néhány évig volt rá példa, hogy egy cég üzemeltette a járatokat, azonban akkor vizsgálat indult emiatt.

 

Levélben figyelmeztette a versenyhatóság a főváros vezetését, hogy a városnéző buszok piacának monopolizálása versenyjogilag nem jó megoldás, és a megkötendő szerződés később semmissé válhat – írja a Világgazdaság. A GVH elnökhelyettese még július 13-án írt Tarlós István főpolgármesternek. A versenyhatóság által a Világgazdaságnak is elküldött levél szerint a GVH úgy véli, hogy a 2017-től tervezett hosszú távú kizárólagos jogon alapuló megoldás esetén fennáll a veszély, hogy „a vesenyjogilag nem megfelelő modellt vezetik be, és ennek megfelelően semmissé válhat a megkötött szerződés”.

 

A dokumentumban arra is figyelmeztetett a GVH, hogy 2008-ban már volt az akkori BKV-nak négy évre szóló kizárólagos szerződése az egyik szereplővel (a tenderen vélhetően most is induló City Tour Hop On Hop Off Kft.-vel), s annak jogszerűségét erőfölénnyel való visszaélés, illetve tiltott versenykorlátozás valószínűsége miatt el is kezdte vizsgálni a hatóság. Az eljárást csak azért szüntették meg, mert felmondták a szerződést. A GVH arra is emlékeztette a címzettet, hogy a BKK 2012-ben a témában készített tanulmánya is a szabályozott versenyt tartotta a legjobb megoldásnak, ahogy a versenyhatóság is – olvasható a Világgazdaság összeállításában.

 

A figyelmeztetés ellenére július 22-én kiírták a húszéves monopóliumról szóló koncessziós tendert a jelenleg négyszereplős és évi 1,5 milliárd forintot hozó piacon. A Program Centrum Kft., a Mr. Nilsz Kft., a City Sightseeing Kft. június végén közös sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet arra, hogy szeretnének részt venni piacuk szabályozásában, de a városvezetés erre nem adott nekik lehetőséget.

  • Megosztom