Újabb rossz hír a mobilpiacról

A második negyedévben ötödével zuhant az okostelefonok értékesítése az egy évvel korábbihoz képest a Gartner most közzétett elemzése szerint. A Samsung és a Huawei vezetik a gyártók rangsorát, az iPhone-ok voltak a legellenállóbbak a válságban.

A második negyedévben 294,7 millió okostelefont adtak el világszerte, ez 20,4 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban. Az eddig nem tapasztalt mértékű visszaesés a Covid-19 járvány, illetve az ezzel járó korlátozások, valamint gazdasági bizonytalanság és csökkenő vásárlóerő miatt következett be.

A Gartner adatai alapján a legnagyobb mértékben a Samsung értékesítése esett vissza, a dél-koreai cég 27,1 százalékkal kevesebb okosmobilt adott el az április-júniusi időszakban, mint 2019 második negyedévében. Ez egyben azzal járt, hogy szinte holtverseny alakult ki a gyártók rangsorában, a Huawei ugyanis jóval kisebb veszteséget szenvedett el, így lényegében behozta korábbi lemaradását a Samsunggal szemben.

A nagy gyártók közül azonban az Apple bizonyult a leginkább válságállónak, az amerikai vállalat mobiltelefon értékesítése mindössze 0,4 százalékkal esett vissza. Mivel a riválisoknál jobban teljesített, piaci részesedése az egy évvel ezelőtti 10,4-ről 13 százalékra bővült.

A másik nagy technológiai kutatócég, az IDC már július végén nyilvánosságra hozta saját adatait, igaz ők arról számoltak be, hogy a gyártók mennyi okostelefont szállítottak le. Ebben a mutatóban valamivel kisebb, 16 százalékos visszaesés volt, viszont a Huawei egyértelműen megelőzte a Samsungot.

  • Megosztom