Újabb hetilap dobta be a törülközőt

Megszűnik a neokonzervatívok szócsöveként számon tartott The Weekly Standard című amerikai hetilap. A lap megszűnését a hét végén jelentette be a tulajdonos Clarity médiacsoport, az utolsó lapszám december 17-én jelenik meg.

Donald Trump amerikai elnök Twitter-bejegyzésben fejezte ki elégedettségét az őt rendszeresen bíráló lap megszűnése miatt. “A fellengzős és tisztességtelen Weekly Standard, amelyet a bukott jós, Bill Kristol irányított (akinek másokhoz hasonlóan soha nem volt fogalma a dolgokról) simán tönkrement, és kiszorult az üzletből. Nyugodjék békében” – írta Twitter-bejegyzésében Trump.

A hetilapot 1995-ben alapította William Kristol és Fred Barnes, és George W. Bush elnöksége idején vált viszonylag befolyásos médiummá. Akkor harcias publicisztikában üdvözölte Irak amerikai lerohanását, Donald Trump elnöksége idején azonban – ahogyan a Politico című lap fogalmazott – “nem volt szinkronban a konzervatív mozgalommal”. Kristol a 2016-os elnökválasztási folyamat idején Soha Trumpot néven ismertté vált, majd meg is szűnt Trump-ellenes mozgalom egyik legismertebb arcává vált – derül ki az MTI beszámolójából.

Öt évvel ezelőtt a lap még több mint 100 ezer példányban kelt el, 2016-ól – Donald Trump elnökké választásának idejétől – kezdve azonban folyamatosan csökkent a lapszám. A főszerkesztő, Stephen Hayes próbált új tulajdonost keresni a lapnak, a kiadó azonban a múlt héten közölte: nem eladni, hanem bezárni akarja a lapot. A kiadó tulajdonosa Philip Anschutz milliárdos.

A Washington Examiner című lapot is kiadó Clarity médiacsoport elnök-vezérigazgatója, Ryan McKibben által kiadott közlemény leszögezte: a The Weekly Standard “nem tudott megbirkózni az egész amerikai médiát érintő kihívásokkal”, és az “elmúlt öt esztendőben történt anyagi ráfordítások ellenére is zuhant az előfizetők száma”. A lap előfizetőinek – az előfizetés időtartamára – a Washington Examiner példányait kézbesítik.

  • Megosztom