Új törvényt javasol az NMHH elnöke

Egy önálló internetes gyermekvédelmi törvény hatékonyan szolgálná a fiatalok védelmét a világhálón megjelenő veszélyek ellen – jelentette ki Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke Az internet hatása a gyermekekre és a fiatalokra című nemzetközi konferencián.

 

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat rendezvényén a gyermekvédelmi célkitűzések eszközeként beszélt az NMHH elnöke az elektronikus kereskedelemről szóló törvényről is, amelynek módosítása szintén a világháló gyermekbaráttá tételét szolgálná – írja az MTI. Egy testület felállítása, amely az internet káros hatásaival foglalkozik, hatékonyan segítené a fiatalok védelmét.

 

Szalai Annamária fontosnak nevezte a pozitív családi mintát, ezért – mint mondta – a hatóság a szülői tudatosság erősítése érekébe is számos lépést tett. Ezek közé sorolta a médiatörvény által bevezetett korhatári besorolások széles körű elterjesztését, amelyekkel már az interneten vagy a televíziók világhálón megjelenő tartalmainak megtekintésekor is találkozhatnak az emberek.

 

Sok felhasználónak problémát jelent a gyermekvédelmi beállítások használata az interneten vagy az okostelefonokon. Szalai Annamária felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesülete – a hatósággal együttműködve – elkészített egy leírást, amely lépésről lépésre vezeti végig a felhasználókat a tennivalókon a gyermekzár alkalmazása érdekében.

 

A hazai iparági szereplők készek az együttműködésre, így a káros tartalmak bejelentése után akár néhány órával eltávolítják a kifogásolt tartalmakat, sőt az Országos Rendőr-főkapitányság és a hatóság között kötött együttműködési megállapodás eredményeként az esetleges bűncselekményekről a rendőrség is azonnal tudomást szerez – derül ki az MTI tudósításából.

 

Az interneten számos értéket is találhatnak a fiatalok – hangsúlyozta a hatóság vezetője, hozzátéve: az NMHH épp ezért támogat olyan, kiskorúak számára készülő tartalmakat, amelyeket például az egyszervolt.hu vagy a tevezzokosan.hu oldal kínál.

  • Megosztom