Etikai tanúsítvány az ÖRT-től

Számos cég készít CSR riportot, amelynek része az etikus magatartásról szóló jelentés. Ehhez kapcsolódóan bejelentette az ÖRT, hogy tagjai reklámetikai vállalásáról ad igazolást.

 

A reklám önszabályozása a cégek jogi és etikai megfelelés iránti elkötelezettségénél (compliance) szélesebb tartalommal is bír. Az éves társadalmi felelősségvállalási riportnak ugyanis része, hogy a cégek milyen önkéntes vállalást tesznek az etikus kereskedelmi kommunikáció területén, valamint természetesen az ezzel kapcsolatos konkrét vállalásról (például a megelőzés érdekében tett ún. előzetes véleménykérésről) is számot adhatnak az éves jelentésben.

 

A CSR riport elkészítéséhez a globálisan megfogalmazott ún. GRI (Global Riporting Initiative) nyújt útmutatást, amely több olyan indikátort is megfogalmaz, amelyhez az ÖRT kapcsolódhat – fogalmaz Fazekas Ildikó ÖRT főtitkár.

 

Magát az éves jelentést természetesen továbbra sem az ÖRT készíti, a tanúsítvány azonban a riport fontos eleme lehet, amellyel azt igazoljuk, hogy a vállalat az ÖRT tagsággal a jognál szigorúbb előírásoknak való megfelelést vállalja, és kötelezi magát, hogy eleget tesz az ÖRT Bizottság döntésének. Az igazolás tartalmazza továbbá, hogy a megfelelés érdekében hány alkalommal fordultak még a reklám megjelenése előtt az ÖRT-höz – teszi hozzá Fazekas.

  • Megosztom