Új szelek fújnak a légiközlekedésben

Ismét egy nagy szolgáltató törölte a fel- és leszállás alatti mobiltilalmat.

 

Nemrég az American Airlines döntött úgy, hogy feloldja a mobil és egyéb elektromos eszközök használatának tiltását összes járatán, nemsokára pedig a kanadai gépeken is bármikor nyomkodhatjuk a telefont, tabletet vagy notebookot – írja a Technet. Ez persze nem jelenti azt, hogy bizonyíthatóan kimutatták, hogy a kütyük tényleg veszélytelenek a repülő navigációs eszközeire – de azt viszont jelenti, hogy az eddigi félelmekre sem találtak bizonyítékot.

 

A nemzetközi légügyi szervezetek annak idején azért hoztak rigorózus szabályokat a fedélzeten használt elektronikus eszközök tiltásáról, mivel egyes légiszerencsétlenségek vizsgálatakor nem volt kizárható, hogy valamilyen kütyü befolyásolhatta a gépek navigációs berendezéseit.

 

A hatóságok és az egyes légitársaságok hosszú évek óta folyamatosan vizsgálják az ilyen ügyeket, és emellett különféle éles teszteket is végeznek, hogy kiderítsék, valóban van-e bármilyen negatív hatása az elektronikus eszközöknek, és ha igen, milyen módszerekkel enyhíthetik ezek hatását. A kutatásoknak azonban eddig több, egymásnak ellentmondó eredménye is született, így szép lassan enyhülni látszanak a szakértők.

Az amerikai légügyi hatóság, az FAA például nemrég engedélyezte az egyes légitársaságoknak, hogy innentől saját hatáskörben döntsenek a szabályozás enyhítéséről vagy feloldásáról. Elsőként tavaly az American Airlines lépett, amely már amúgy is igyekszik naprakész lenni “kütyü-ügyben”, a pilóták ugyanis már egy ideje fedélzeti iPad-ek segítségével rögzítik a repülési naplót. Az AA járatokon tavaly óta a repülés teljes időtartama alatt használható mindenféle elektronikus eszköz az utastérben is.

 

Most az Air Canada vezetői jelentették be, hogy elkezdték kidolgozni a szabad kütyühasználat feltételeit, és hamarosan náluk is megszűnik minden ilyen jellegű korlátozás, egyedül a mobil adat- és hangkommunikációt kell kikapcsolni, ezek ugyanis valóban zavarhatnak egyes kommunikációs berendezéseket. Ennek pótlására azonban folyamatosan szerelik fel WiFi-vel a gépeket, amelyekhez csatlakozva az utasok továbbra is használhatják az internetet, vagy cseveghetnek másokkal.

 

Európában viszont egyelőre nincs hír hasonló engedményekről, az itt illetékes hatóságok még szigorúan korlátozzák minden elektronikus eszköz használatát fel- és leszállás, valamint egyes légi manőverek közben – olvasható a technet.hu-n.

  • Megosztom