Új kezdeményezés a Schneider Electric-től

A Schneider Electric, az energiamenedzsment és az automatizálás nemzetközi szakértője és a European Policy Centre, a King Baudouin Alapítvány támogatásával létrehozott, független, nonprofit kutatóközpont bejelentette az Energy Poverty Task Force kezdeményezés elindítását. A munkacsoport feladata az energiaszegénységgel kapcsolatos problémák lehetséges megoldásainak feltárása az Európai Unió területén. A 2016. január 26-án, Brüsszelben tartott alakuló ülésen részt vett Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság energiastratégiáért felelős alelnöke is.

 

A Schneider Electric, a társadalmi felelősségvállalás mellett elkötelezett vállalatként 2013-ban Energy Access néven programot indított a fejlett gazdaságokban jelentkező energiaszegénység leküzdésére. Ennek megvalósítása érdekében három egymást erősítő területre – az oktatásra, a beruházásokra és a technológiai fejlesztésekre – összpontosítja erőforrásait. A vállalat folyamatosan kutatja, hogyan tudná ezen törekvéseit a leghatékonyabb módon megvalósítani, ezért az energiaszegénységgel foglalkozó munkacsoport részeként és a European Policy Centre-rel karöltve munkálkodik az áramforrások hiányának európai szintű megszüntetésén. Mindezek előmozdításaként a társaság egy tanulmányt tett közzé Az energiaszegénység megoldása Európában: a kezdeményezések és a megoldások értelmezése címmel.

 

 

A probléma (áram)forrása

 

Az energiaszegénység a fejlett gazdaságok azon lakosait érinti, akik nem jutnak hozzá az alapvető hétköznapi háztartási energiaszükségletük kielégítéséhez (például a fűtéshez, világításhoz vagy főzéshez) szükséges energiaforrásokhoz. A nehézséget az alacsony jövedelmek, a magas villamosenergia-árak, valamint az épületek kedvezőtlen energiamegoldásainak együttes negatív hatása idézi elő. A francia nemzeti energiaszegénységi felügyelet kimutatásai szerint a probléma a francia lakosság közel 20%-át érinti. Az Energiaklub és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) együttműködésében készült Energiaszegénység Magyarországon című 2014-es tanulmány szerint a hazai háztartások 10-21%-a tekinthető energiaszegénynek. A jelenség elleni küzdelem a fejlett gazdaságokban ma ugyanolyan globális probléma, mint az áramellátás biztosítása a fejlődő országokban. A megoldás részeként egyrészt emelni szükséges az emberek mindennapi életszínvonalát, miközben konkrét megoldásokat kell kínálni a klímaváltozás megfékezésére is.

 

 

Schneider Electric projektek világszerte az energiaszegénység felszámolásáért

 

A vállalat saját alapítványán keresztül is számos projektet indított útjára az energiaszegénység elleni program jegyében. 2015 novemberében a Schneider Electric Foundation csatlakozott a King Baudouin Alapítvány által Belgiumban létrehozott platformhoz, melynek keretében a vállalat és jótékonysági szervezetének tagjai konkrét energiagazdálkodási megoldásokat kínálnak az érintett belga családok számára.

 

Tavaly szeptemberben a Schneider Electric Foundation és a társadalmi innovátorokat tömörítő legnagyobb szervezet, az Ashoka Társadalmi innováció az energiaszegénység leküzdésére címmel felhívást tett közzé. A projekt olyan új, a társadalom számára hasznos ötletek kidolgozására irányult, amelyek javíthatják 6 európai ország (Belgium, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország, Lengyelország és Csehország) több millió lakosának életszínvonalát. A két partner 2015. december 7-én mutatta be a 14 győztest, akik kezdeményezésük kifejlesztéséhez közvetlen anyagi támogatást kaptak.

 

A Csoport a 2014-es franciaországi Solar Decathlon Europe versenyen mutatta be a La Varappe munkaerő-közvetítő ügynökséggel együttműködésben a Szociális lakásokat mindenkinek projekthez kapcsolódó, fenntartható és innovatív szociális lakhatási koncepcióját, amellyel 40%-os költségmegtakarítás érhető el a hagyományos épületekhez képest. A vállalatcsoport azt kívánta bizonyítani az elgondolással, hogy lehetséges moduláris, könnyen szállítható, mégis kényelmes és fenntartható módon működő lakásokat biztosítani az arra rászorulóknak. A vállalatcsoport által fejlesztett konténerlakások teljes mértékben újrahasznosíthatók, és a nagyobb energiahatékonyságot biztosító megoldásoknak köszönhetően kevesebb energiát használnak.

  • Megosztom