Új hitel pörgetheti fel az ingatlanpiacot

Komoly lehetőséget látnak a hazai bankok az állami kamattámogatással nyújtott forinthitelekben, a korábbiaknál kedvezőbb konstrukciók akár az ingatlanpiacot is felpörgethetik.

 

Nagy lehetőséget látnak a bankok a megújult, állami kamattámogatással nyújtott hitelekben – nyilatkozta az MTI-nek Gergely Péter, a banki ajánlatok összevetésével is foglalkozó BankRáció.hu portál szakértője. Eddig már nyolc hitelintézet kínálja ezt a konstrukciót, és a szakértő úgy tudja, hogy egy-két héten belül egy további nagybank is bevezeti a támogatott hiteleket. A hitelfelvevő ügyfelek terheit az is mérsékli, hogy az utóbbi hetekben folyamatosan csökkent a referenciakamatok értéke.

 

A legjelentősebb változás az, hogy az otthonteremtő hitelhez járó kamattámogatás nem csökkenő, hanem fix mértékű a kölcsön futamidejének első 5 évében. Emellett a korábbi 30 helyett már 120 napon belül lehet benyújtani az adásvételi szerződést a támogatás igényléséhez a hitelszerződés megkötését követően. A bajba jutott adósok által felvehető hitelek igénylésének határideje pedig tavaly év vége helyett az idén év végére módosult.

 

Az otthonteremtő hitel segítségével megvásárolt új ingatlan értéke most már telekár és áfa nélkül 30 millió forint lehet, míg korábban az adóval növelt érték nem léphette túl ezt a határt. Emellett a felvehető hitel felső határa 10 millióról 15 millió forintra nőtt. Egy 10 millió forintos, 20 éves futamidejű hitelnél az új szabályozás miatt mintegy 450 ezer forinttal kevesebbet kell visszafizetniük.

 

Használt lakás vásárlásakor sokakat az tartott vissza a hitelfelvételtől, hogy az eladónak 12 hónapon belül másik ingatlan vásárlásáról kellett nyilatkoznia. Idén azonban ez már nem kötelező. Ráadásul 6 millióról 10 millióra nőtt a felvehető hitel összege. Egy 6 millió forintos és 20 éves futamidejű hitelnél az új szabályozás miatt mintegy 300 ezer forinttal kevesebbet kell visszafizetnünk.

 

A BankRáció.hu szakembere elmondta: további újdonság, hogy az idén már a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. kezelésébe tartozó lakóingatlan visszavásárlásához is igényelhető kamattámogatott hitel, határidő nélkül. Véleménye szerint ez a változás ugyan keveseket érint, de épp azokon segít, akik nagyon rosszul jártak.

 

A korábbinál jóval kedvezőbb feltételekkel nemcsak az új igénylők élhetnek, hanem azok is, akik az előző 4-5 hónapban vettek fel kamattámogatással nyújtott otthonteremtő hitelt – hívta fel a figyelmet. Az új szabályokat ugyanis visszamenőleges hatállyal rájuk is kiterjesztik, ahogy például ez az árfolyamrögzítésnél is történt – idézi az MTI Gergely Pétert.

  • Megosztom