Új főszerkesztő lesz az Indexnél

A tulajdonosváltást követően nem sokkal főszerkesztő csere is lesz az Indexnél, az egyik legmeghatározóbb hazai hírportál szerkesztőségének irányítását június elsejétől Tóth-Szenesi Attila veheti át. Dudás Gergely, aki május 31-ig tölti be a főszerkesztői pozíciót, 13 év után hagyja ott az Indexet. Tóth-Szenesi Attila elfogadta a felkérést, de az Index hagyományai szerint bizalmi szavazást kért a kollégáitól.

 

 

Fotó: Huszti István

Egy hónap sem telt el azóta, hogy Simicska Lajos érintésével a Magyar Fejlődés Alapítvány tulajdonába került az Index.hu-t kiadó Index.hu Zrt., és újabb jelentős változásról érkezett hír a portál kapcsán. Dudás Gergely, a jelenlegi főszerkesztő úgy döntött, távozik a hírportáltól, a főszerkesztői teendők elvégzésére pedig Tóth-Szenesi Attilát kérte fel az Index.hu Zrt. június 1-jétől.

 

„A pár héttel ezelőtti tulajdonosváltás egyszerre jelent kicsit szerencsétlen és könnyen félremagyarázható hátteret a hosszabb ideje fontolgatott döntésemnek, illetve egy új fejezet lehetőségét a szerkesztőségnek is. Amihez én nagyon sok sikert kívánok, de az elmúlt időszakban – bármekkora közhely is – új kihívások már jobban eluralták a gondolataimat, mint az Index, így pedig nem lehet egy mégolyan jó csapatot sem vezetni. Csodálatos 13 év volt, nagyon köszönöm mindenkinek, akivel együtt dolgozhattam” – kommentálta távozását Dudás Gergely.

 

Dudás Gergely 2013-tól irányította a szerkesztőséget főszerkesztőként, korábban gazdasági újságíróként, később a Gazdaság rovat vezetőjeként, majd főszerkesztő-helyettesként is dolgozott az Indexben. „Dudás Gergely több mint 13 évet töltött el az Indexnél. Köszönjük Gergelynek a rengeteg munkát, energiát, ami nélkül az Index ma nem lehetne Magyarország legmeghatározóbb hírforrása. Sok sikert kívánunk neki a jövőben” – hangsúlyozta Pusztay András lapigazgató.

 

„Az Index marad, ami volt: független, szórakoztató, megbízható és hiteles hírújság – mondta Tóth-Szenesi Attila. – Olyan vezetője szeretnék lenni az Indexnek, aki továbbra is részt vesz a napi szerkesztésben.”

 

Az 1970-ben Szegeden született Tóth-Szenesi Attila az Index egyik legrégebbi alapembere, tizenöt éve, 2002-ben érkezett a laphoz. Előtte a Szegedi Egyetem című lapnál, valamint a Reggeli Délvilágnál és a Délmagyarországnál dolgozott újságíróként.

 

Tóth-Szenesi Attila lassan hét éve vezeti az Index politika rovatát, de nemcsak szerkesztőként jegyzik, riportjaiért Minőségi Újságírásért díjat is nyert. 2004-ben nagy vihart kavart az MSZP zárt kampányértekezletén elhangzottakról beszámoló cikkével, ahová álbajusszal, inkognitóban jutott be, 2006-ban pedig Milosevics temetéséről, és a válaszút elé kerülő Szerbiáról írt riportsorozatot.

 

2011 óta az Index politika rovatának vezetőjeként a magyar online sajtó legolvasottabb bel- és külpolitikai rovatát építette fel és irányítja. A rovatvezetés mellett rendszeresen ír cikkeket az ország minden tájáról és a határon túlról – például Mészáros Lőrinc horvát futballcsapatáról. A 2014-es választások után vidéki riportsorozatban mutatta be az elfelejtett alapkőletételeket, a kampányban beígért, de soha el nem készülő tornaterem- és uszodafejlesztéseket.

 

Az újságírás mellett pár évig szerkesztőként is dolgozott az Alexandra Könyvkiadónál, 2004-ben pedig Baróti Lajosról, a magyar válogatottat négy világbajnokságra kijuttató egykori legendás szövetségi kapitányról írt könyvet.

 

Dudás Gergely az Index tulajdonosváltásának bejelentését követő napon egy meglehetősen indulatos hangvételű jegyzetben számolt be arról, hogyan érintette a változás a portált és az ott dolgozókat. Többek között arról írt, hogy „oligarchák mocskos mancsa közötti alku tárgya lett a legjobb tudásunkkal készített független hírportál”. Emellett hangsúlyozta azt is, hogy „bár menedzseri pozíciókat kaptak Simicska emberei, az Index feletti tulajdonosi jogokat Bodolai egyedül és kizárólagosan gyakorolja”. Azzal kapcsolatban, hogy mit jelent ez a portál számára Dudás Gergely úgy fogalmazott, hogy „Simicska emberei bár rálátnak az Index gazdálkodására, bármilyen tranzakcióról, esetleges eladásról értesülhetnek, de amíg Bodolai ezt nem engedi – az igazgatóság elnökeként és tulajdonosként –, a közelébe nem jöhetnek a szerkesztőségnek. Bár befolyásolási kísérletnek nyoma nincs, a szerkesztőség ígéretet kapott további, az eddigi független működést biztosító garanciák kialakítására is”. A teljes írást itt olvashatja el.

 

A dkt.hu-n elérhető adatok alapján az Index.hu-t pc-ről, tabletről vagy okostelefonról áprilisban 2,12 millió egyedi felhasználó kereste fel, az oldalletöltések száma pedig meghaladta a 170 milliót.

  • Megosztom