Új vezető a Széchenyi Alapoknál

Közel 30 év tőkepiaci tapasztalattal rendelkező pénzügyi szakembert nevezett ki újonnan létrehozott, ötödik befektetési igazgatóságának élére a Széchenyi Alapok, amely egy év alatt megötszörözte befektetési aktivitását. Kővágó János tőzsdei brókerként kezdte pályafutását a Daiwa-MKB Rt-nél, majd japán legnagyobb brókercégénél a Nomura Securities-nél töltött közel 15 évet különbözö vezető beosztásokban Budapesten, illetve Londonban. A Citibanknál közel tucatnyi régióbeli ország tőkepiaci tranzakciójáért volt felelős vezető. A Grant Thorton Corporate Finance vezetőjeként több hazai és számos nemzetközi, sikeres cégeladási, illetve felvásárlási tanácsadói projektet vezetett.

A Széchenyi Alapok új befektetési igazgatója külkereskedelmi üzemgazdász alapdiplomáját a budapesti Külkereskedelmi Főiskolán, majd MBA végzettségét az angol University of Lincoln növendékeként szerezte. Előbb kapta meg az amerikai Series 7 tőzsdebróker jogosítványát, mint a magyart. A Daiwa Securities ösztöndíjasaként a tokiói tőzsdén, majd később a kanadai kormány ösztöndíjával a montreáli tőzsdén tanult. Londonban a Vállalati Finanszírozás területhez kapcsolódóan végzett tanulmányokat.

Első munkahelyén, az akkor újraéledő magyar tőzsdén, kötvény- és részvénykereskedőként ismerkedett a tőzsde világával. Az elsők között volt, aki globális nemzetközi befektetési bankoknak tudott magyar forintban denominált államkötvényt értékesíteni. Azóta a tőkepiac szinte minden főbb területén dolgozott, ideértve nemzetközi részvény- és kötvénykibocsátásokat, strukturált vállalati finanszírozási tranzakciókat és a corporate finance projekteket is. Az Egis Gyógyszergyár M&A munkatársaként betekintést kapott a globális gyógyszer és medtech iparág rejtelmeibe, így a vállalati oldalon is szerzett tapasztalatokat.

Az elmúlt 5 évben számos magyar és régióbeli kis-, és középvállalat vállalati finanszírozási tranzakcióján dolgozott tanácsadóként. Első kézből ismeri a vállalkozó és a cégvezetői feladatok összetett kihívásait.

A Széchenyi Alapok az érettebb fázisban lévő, akár az innovatív, akár a hagyományos iparágban tevékenykedő, már működő kkv-k és nagyvállalatok erősítését, további növekedésének segítését célozza meg. Az alapkezelő jellemzően 300 milliótól 10 milliárd forintig terjedő nagyságrendben hajt végre tőkebefektetéseket.

  • Megosztom