Bankár viheti a TV2-t

Vida József, a Takarékbank Zrt. elnök-vezérigazgatója venné meg a TV2 Média Csoport Zrt.-t, az üzletember megbízottjain keresztül előrehaladott tárgyalásokat folytat a felvásárlásról.

A 14 társadóval rendelkező kereskedelmi csatornahálózat az ügylettel az Abraham Goldmann Bizalmi Vagyonkezelő cégéhez kerülne – idézi az MTI a bankár-közgazdász közleményét. Vida József jelezte azt is, hogy a tárgyalások előrehaladásától és eredményétől függően a tranzakció júniusban zárulhat le.

Az ügyletet üzleti titokként kezelik, ennek megfelelően a tárgyalások lezárásáig a felek nem kívánnak bővebb tájékoztatást adni, viszont ha létrejött a megállapodás, arról haladéktalanul beszámolnak – tette hozzá.

Vida József a Takarékbank Zrt. elnök-vezérigazgatója. Magánbefektetései a pénzügyi szektortól, a banki informatikán át az ingatlanbefektetésekig és a pénzügyi tanácsadásig terjednek. Vida József a 15. legbefolyásosabb hazai üzleti döntéshozó a Manager Magazin 2018 júniusában felállított TOP 101-es listáján.

Április elején jelentős változások történtek a TV2 menedzsmentjében, távozott Dirk Gerkens vezérigazgató és vele együtt több vezető is a cégtől. Az operatív irányítást átmenetileg Vaszily Miklós, a médiacég igazgatóságának elnöke vette át. A változásokról itt olvashat bővebben.

A G7.hu beszámolója szerint egyébként Andy Vajna már 2016-ban eladta a TV2-t működtető Magyar Broadcasting Zrt.-t egy BusinessHelp Kft. nevű cégnek, ami egy cinkotai családi házba van bejegyezve. A társaság 2016 és 2018 között 20 milliárd forintnyi előleget fizetett ki, majd néhány héttel ezelőtt az MBC-ben jegyzett le egy darab részvényt. Bár ezzel a vállalat csak minimális, 0,02 százalékos részesedést szerzett, mégis komoly jogokra tett szert: a cégiratok szerint egészen addig, amíg a MBC osztaléka nem éri el a 21 milliárd forintot, csak ők vehetnek ki pénzt a vállalatból.

A G7.hu szerint a cinkotai vállalkozásra azért volt szükség, hogy a TV2 végleges vevője ne közvetlenül szerezze meg a céget, hanem egy közvetítőn keresztül. A portál beszámolója szerint egyébként a BusinessHelp Kft.-t korábbi tulajdonosa eladta és így került Mészáros Lőrinc üzlettársa és barátja, Szíjj László és Vida József közelébe.

  • Megosztom