Ügynökség után a katedrára: Aczél László a nagy váltásról

Hosszú ügynökségi karrier után váltott Aczél László, és jelenleg a SEED Üzleti Iskolában azon dolgozik, hogy a vezetőkből még jobb menedzsereket képezzenek. A Marketing&Mediának adott interjúban beszélt arról, hogyan érzi magát az új feladatkörben, hiányzik-e az ügynökségi világ és persze elemzi kedvenc klubja, az Arsenal esélyeit is.

– Hallom, katedrára álltál. Mit tanítasz?

– A SEED Üzleti Iskolában lettem mentor és faculty. A feladatunk, hogy vezetőkből még jobb vezetőket képezzünk. Olyan eszközökkel, amelyeket nagyon gyorsan el tudnak sajátítani a gyakorlatban, mindezt nagyon sok személyes példával és esettanulmánnyal fűszerezve. Sok hazai és nemzetközi nagy cég közép- és felsővezetői jönnek erre a képzésre, a kurzusok általában 2×3 vagy 3×3 naposak és elég intenzívek.

– Mi az, amit szerinted a mai menedzsereknek mindenképpen meg kéne tanulnia?

– Nagyon egyszerű valójában – a SEED „tananyaga” azt mondja, hogy a mai menedzsereknek fel kell tudni szabadítaniuk a naptárjukban legalább 20-30 százalék időt arra, hogy az embereikkel foglalkozzanak. Ez a vállalat legértékesebb ereje. Fontos, hogy a kollégák a képességeikhez és az erősségeikhez mért feladatokat kapjanak, ezekről rendszeres visszajelzést adjanak és kapjanak. Emellett a határozott és motiváló célok kitűzése is elengedhetetlen. Túl sokszor találkoztam azzal, hogy teljesen túl van zsúfolva valakinek a naptárja, vagy annyira beleásta magát a szakmai kérdésekbe, hogy nem jut ideje semmi másra.

– A program része a személyes coaching és mentorálás is. Mennyire nyitottak a vezetők ezekre a dolgokra?

– Mentorálásra nagyon fogékonyak úgy látom, de a coaching is sokat segít. Bár nagyon különböző területről érkeznek a vezetők, mégis hasonlóak a vezetői problémák, amikkel szembe kell nézniük. Mivel nagyon sokat voltam hasonló helyzetben magam is az évek során, úgy érzem, más szempontból, de sok hasznos tanácsot tudok adni a résztvevőknek bizonyos helyzetek megoldásában, vagy problémák kezelésében.

– Amúgy milyen az élet az ügynökségi világ után? Nem hiányzik? Vagy 20 évig toltad a Young&Rubicam szekerét.

– A saját szekeremet tolom most, ami eléggé furcsa, nagyon más, mint egy multinacionális cég vezetőjeként, de mindenképp jó és felszabadító érzés. Nagyon sok olyan lehetőség talált meg az utóbbi pár hónapban, ami megerősít abban a hitben, hogy van élet a kreatív ügynökségi világon túl és kívül is. Sőt! Kicsit sokféle irányba mozgok most, talán előbb utóbb fókuszálnom kellene, de próbálom megtalálni az egyensúlyt a padel (a tenisz és a fallabda elemeit ötvöző sportág – a szerk.), a tanácsadás és a tanítás közt.

– A nagy váltások után manapság többen is útra kelnek. Minimum körbejárják a Földet vagy lenyomnak egy El Caminot. Te mit léptél?

– Én nem vagyok a magányos utazó típus, a családommal keltünk útra és tettünk egy hosszabb körutat télen. Nem érzek ellenállhatatlan vágyat, hogy egy hátizsákkal nekivágjak valami ismeretlen tájnak. Még tervezek menni pár helyre, főként Kínába, a szülőföldemre, ez hamarosan meglesz szerintem.

– Beszippantott annyira az ügynökségi világ, hogy a közelében maradsz azért? Vagy nagyot lépsz?

– Természetesen nem tudom feladni és elfelejteni, és nem is szeretném az elmúlt 20 év ténykedését, hiszen ehhez értek igazán. A célom, hogy átadjam a SEED-ben mindazt, amit láttam, tanultam, hallottam a menedzsereknek, vezetőknek, hogy tanulhassanak az én jó lépéseimből vagy adott esetben hibáimból is. Ezen felül örülök, hogy tanácsadóként foglalkozhatok emellett marketing, márka és kommunikációs szakmai kérdésekkel is, mert itt érzem, hogy megvan a “flow”.

– Hogy megy a Padel? Tavaly nyitottatok egy Padel pályát Budapesten. Lehet belőle magyar sikersport?

– Lesz! A Premier Padel Club már több száz lelkes játékossal rendelkezik, akik rendszeresen jönnek edzeni, versenyezni. Nagyon jó érzés, amikor hétvégén rendezünk egy versenyt. Ott van 30-40 játékos a családjával, gyerekeivel. Ilyenkor közösen játszunk, sütögetünk, napozunk, beszélgetünk, az egész olyan, mint egy nagy közösség. Jó érzés ide tartozni. Persze a versenyek mellett fontos, hogy sokan kipróbálják a sportot, mert még mindig csak egy szűk réteghez jutott el ez az amúgy nagyon izgalmas sport. De ezen dolgozunk!

– Egész jól megy az Arsenalnak az utóbbi időben. Mit tanácsolnál nekik, mi kell ahhoz, hogy a bajnokság végén is mosolyogjon a kedvenc csapatod?

– Emery nekem bejön, és jó a dinamika most a csapatban. Harmadik helyen állunk a PL-ben, ami szintén nagy eredmény. Hét meccs van hátra, nekünk szerintem egyszerűbb befutónk lesz, mint a többieknek. Szóval irány a BL hely. Aztán pedig meg kell erősíteni a védelmet, kell egy középső védő Mustafi helyett, kell hozni Ramsey helyett egy kreatív irányítót és készen is vagyunk!

  • Megosztom