TV2: tényleg volt opció!

A TV2-t a ProSieben.Sat-1-tól megvásárló Simon Zsolt és Yvonne Dederick közleményben ismerte el, hogy a cég megvásárlásakor hitelt kaptak. Annak felét már visszafizették Fonyóéknak.

A TV2 (magát jelenlegi tulajdonos-ügyvezetőjeként definiáló) Simon Zsolt és Yvonne Dederick közleménye szerint 2013-ban valóban kölcsönt kaptak egy magánszemélytől (a közlemény nem nevezi meg Fonyó Károlyékat, de tudható, hogy róluk van szó), azonban a kölcsön felét rövid időn belül visszautalták.

Ezután azt írják Simonék, hogy az opciós szerződés, amely a Double 6 Dominoes Kft. és CCA Vízió Kft. üzletrészei vonatkozásában jött létre, a kölcsön biztosítékául szolgált.

Közleményükben azt állítják, hogy a kölcsön fennmaradó részét a felek szóbeli megállapodása szerint a TV2 jelenlegi tulajdonosainak egyelőre nem kellett visszafizetniük, a kölcsönszerződés módosítására azonban nem került sor. A kölcsönt adó nem követelte a kölcsön fennmaradó összegének visszafizetését. Így minden szempontból teljesen váratlan és meglepő volt, hogy a Megapolis Média Vagyonkezelő Zrt. minden előzetes egyeztetés vagy figyelmeztetés nélkül hivatkozott opciós jogának érvényesítésére – írják a közleményben.

A munkavállók és a partnerek megnyugodhatnak?

“Azt pedig végképp elfogadhatatlannak tartjuk, hogy erről a Magyar Broadcasting Co. Kft-vel október 15-én megkötött adásvételi szerződés aláírását követően értesítették a TV2 tulajdonos-menedzsmentjét. Nem tartjuk jogszerűnek sem a hivatkozott opció alapításának körülményeit, sem a lehívását, és megtesszük a szükséges jogi lépéseket. Ugyanakkor megerősítjük, hogy az opció lehívására tett kísérlet nem érinti a Magyar Broadcasting Co. Kft.-vel október 15-én kötött adásvételi szerződést, sem a TV2 működését, sem a partnerekkel megkötött és megkötendő szerződéseket, valamint a munkavállalókkal szembeni kötelezettségeket. Jelenleg a ProSiebenSat.1 közreműködésével dolgozunk a tranzakció lezárásán.”

A TV2-t a ProSieben.Sat-1-től 2013 végén megvásárló Simon Zsolt és Yvonne Dederick múlt héten adta el a céget Andy Vajna kormánybiztos-kaszinó tulajdonos üzletembernek. Ám ekkor jelentkezte, Fonyó Károlyék (a miniszterelnökkel nem sokkal korábban még több évtizedes barátságban lévő, ám időközben vele szembehelyezkedő Simicska Lajos üzlettársa), hogy ők már megszerezték a TV2-t. A cégbíróságon Fonyóék tranzakcióját egyébként már be is bejegyezték, így Andy Vajna lépéshátrányba került.

A jelenleg is veszteséges TV2 hirdetői egyébként kivárnak, mivel nem tudják, hogy kik is a TV2 valódi tulajdonosai. A televízió székházát megerősített védelemmel őrzik. A TV2 állítása szerint a megnövekedett sajtóérdeklődés miatt, míg más, meg nem erősített állítások szerint azért, mert attól tartanak, hogy Fonyóék megkísérelnek birtokon belülre kerülni, azaz átvennék az irányítást.

Jelenleg egyébként a kormány is kivár, hogy elfogadja a kábeldíjról szóló rendeletet. Ez ugyanis több milliárd forint extra bevételhez juttathatja a TV2-t évente, de feltehetőleg csak akkor vezetik be, ha baráti kézbe, azaz a kormánybiztos nevére kerül a cég. Ennek időpontja pedig egyre inkább kérdéses azok után, hogy a cégbíróságon Fonyóék cégét jegyezték be.

  • Megosztom