Megveheti a TV2-t a miniszterelnök bizalmasa?

Hamarosan döntés születhet, hogyan tudják feltőkésíteni a veszteséges TV2-t. Megeshet, végül a kaszinóiparban is érdekelt Andy Vajna filmügyi kormánybiztos és producer megvásárolja a céget a Simon Zsolt – Yvonne Dederick párostól, akik annak idején MBO-val jutottak hozzá a ProSieben.Sat1-től tulajdonosi hitelből, amit a cég által termelt nyereségből fizetnének ki. Az ügyben a TV2 nem kívánt megszólalni és a miniszerelnök bizalmasát is hiába keresték.

Heteken, de akár napokon belül tulajdonost válthat a TV2 – írta meg a Népszabadság, amely úgy tudja, hogy több érdeklődő is van a csatornára, de Andy Vajna lehet a befutó. Az események azért pöröghetnek fel, mert hamarosan eldől, hogy ki mennyit szakít a 25 milliárd forintos állami hirdetéscsomagból – közli a lap, mely emlékeztet rá, hogy Simon Zsolt és Yvonne Dederick másfél éve vásárolta meg a kereskedelmi tévét a német ProSiebenSat1-tól. A vételárat azóta is üzleti titokként kezelik, csak annyit lehet tudni, hogy az értékesítés eladói hitelkonstrukció formájában valósult meg, azaz a két tulajdonos, aki egyben operatív vezető is, és akik arról beszéltek az mmonline.hu-nak adott exkluzív interjúban, hogy a tévé által termelt nyereségből fizetik ki a németeket. A lap egyébként meg nem erősített hírekre hivatkozva azt írja, hogy annak idején a ProSiebenSat1 csaknem 5 milliárd forintért adhatta oda Simonéknak az addig is általuk vezetett TV2-t.

Nyereség helyett masszív veszteségek: hogy tudják így kifizetni?

A TV2 évek óta nagyon rosszul áll pénzügyileg, 2013-ban például 3 milliárd forinttal kellett feltőkésíteni, majd újabb 1,8 milliárd hitelre volt szüksége, mivel a médiavállalat hosszabb ideje veszteséget produkál, 2012-ben 6,7, 2013-ban 10,8 milliárd forintos mínuszt hoztak össze, amit 2014-ben a tulajdononsváltás után sikerült 1,5 milliárdra leszorítani. A jelentősen csökkenő veszteség mellett sem látszik azonban, hogy Simon Zsolt és Yvonne Dederick miből tudja kifizetni a ProSieben.Sat1-nek a vételárat, még úgy sem, ha az első részletet állítólag csak 2017-ben kell utalni – írja a lap, amely úgy tudja, Andy Vajna filmügyi kormánybiztos, az állami kaszinókoncessziók legnagyobb kedvezményezettje több hónapja tárgyal a TV2 megvételéről. Úgy tudják, hogy többen is érdeklődnek, de forrásaik szerint Andy Vajna, Orbán Viktor miniszterelnök és Habony Árpád kormányfői tanácsadó bizalmasa lehet a befutó.

A lap arról ír, hogy a közeljövőben két, a TV2 számára életbe vágó kormányzati-politikai döntés születhet. Az egyik, hogy a TV2 mekkora szeletet tud kihasítani az állami hirdetésekből, amelynek szétosztását idén már a Miniszterelnökség felügyelete alatt álló Nemzeti Kommunikációs Hivatal koordinálja.Ugyancsak politikai döntés szükséges ahhoz is, hogy az RTL Klub és a TV2 több milliárd forint terjesztési díjat szedhessen be a kábelszolgáltató cégektől. A kormány ennek tavaly ősszel feküdt keresztbe, amikor még folyt a háború az RTL Klubbal a reklámadó miatt. Simon Zsolt korábban a Forbesnak azt mondta, legalább hat-nyolc milliárdos pluszbevételre számít a terjesztési díjból, és abban reménykedik, hogy ez helyrebillenti a cég mérlegét. Hasonló nagyságrendű többletbevételtől esik el az RTL Klub is. Ezzel kapcsolatban egy vezető fideszes politikus a Népszabadságnak azt mondta, kormányzati szinten valószínűleg szeptemberben beszélnek újra a terjesztési díj bevezetésének lehetőségéről.

A tulajdonosváltással kapcsolatban egyébként Andy Vajnát és a TV2-t is próbálták megkeresni, de senki nem nyilatkozott.

  • Megosztom