Tulajdonost vált az Opera

Az akvizíció után a norvég vállalat nem tűnik el teljesen, de régi fényét végérvényesen elveszti. Mindeközben az eredeti Opera-szellemiség feltámasztásán dolgozik az egyik alapító.

Az egykor szebb napokat látott Opera úgy tűnik, végre vevőre lelt. A norvég fejlesztők maguk számoltak be arról, hogy egy kínai konzorcium a korábban említett 1,2 milliárd dollár helyett 600 millióért jut hozzá a böngészőtechnológiához. Nemcsak a mobil és az asztali browser piachoz kap hozzáférést a távol-keleti befektető a fejlesztés bekebelezésével, hanem magát a márkanevet is megszerzi, a privacy és egyéb alkalmazások mellett.

Utóbbiak között található a SurfEasy virtuális magánhálózat funkcionalitás, amely már az Opera böngészőben beépítetten elérhető. Erre az eredetileg norvég tulajdonban levő fejlesztővállalat még 2015 márciusában tett szert.

Nem szűnik meg azonban teljesen az Opera: az Opera Tv, az Opera Mediaworks és az Opera Apps & Games részleg továbbra is a skandinávok birtokában marad. A bevételek és a nyereség tükrében egyáltalán nem meglepő ez a fejlemény, hiszen a 467 millió dolláros bevételből 74 milliós nyereséget produkált. Ennek ellenére a vállalat összességében mínuszban van, mintegy 285 milliós tartozást görget maga előtt.

A kínai konzorcium tagjai között található a Qihoo 360; a kínai antivírusszoftver-fejlesztő cég, ugyanakkor mások is részét képezik a kínai vállalatcsoportosulásnak. Több kínai alapkezelő és magántőkealap vesz részt az üzletben, többek között a Golden Brick Capital – írta a bitport.hu.


Tags:

  • Megosztom