Tudósítói eszközöket fejleszt a közmédia

A szórványban élő magyarok szorulnak rá leginkább a magyar közszolgálati média támogatására – fogalmazták meg többen is azok közül, akik köszöntötték a Kolozsváron zajló MédiaTér konferenciát, vagy előadást tartottak a Kárpát-medence magyar televíziós és rádiós szakembereinek. Az MTI beszámolójából kiderül, hogy tudósítói eszközöket fejleszt a közmédia, indul a nemzeti sportcsatorna és az is, hogy mi lesz a Duna TV szerepe.

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, a Video Pontes Stúdió és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Kós Károly Kollégiuma által szervezett tanácskozás résztvevői többek között arra a kérdésre keresik a választ, hogy mi a magyar közmédia szerepe az asszimilációs folyamatok lassításában, megakadályozásában, hogyan használhatják a médiát saját identitásuk megőrzésére a szórványközösségek.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes videoüzenetében arra hívta fel a figyelmet, hogy a média a szórványban a tájékoztatáson túl a magyar szót, a kultúrát, a közösségtudatot is jelenti.
Wetzel Tamás nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében kijelentette, el kell érni, hogy minden magyar számára elérhetők legyenek a magyar médiatermékek, hogy a szórványban élők se csak a többségi média csatornáin keresztül tájékozódjanak.

Grezsa István, a határon átnyúló beruházások ellenőrzéséért felelős miniszteri biztos azt vetette fel, hogy a magyar közszolgálati médiának a Kárpát-medence más nemzetei felé is hírt kellene szolgáltatnia a magyarságról. „Nem kellene arra hagyatkozni, hogy mások adjanak rólunk hírt” – jelentette ki a miniszteri biztos.

A konferencia nyitóelőadását tartó Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója kijelentette, 2015-től a közmédia is tervezi a magyar szórvány napjának megünneplését. November 15-én olyan tematikus műsorok sugárzását tervezik, amelyekkel felhívják a figyelmet a szórványban élő magyarok helyzetére.

Indul az M4, tudósítói eszközöket fejleszt az MTVA

Szabó László Zsolt elmondta, a tudósítói eszközök fejlesztése lesz a következő két év legfontosabb feladata az MTVA számára. A beszerzendő eszközök teszik majd lehetővé, hogy az M1 hírcsatornán minél több élő bejelentkezés legyen Magyarország határain túlról.

A vezérigazgató elmondta, júliustól elindul a közszolgálati televízió sportcsatornája. Ekkortól már nem a Duna Televízió feladata lesz a sportműsorok közvetítése.

„Megvizsgáljuk annak lehetőségét, hogy a felszabaduló műsoridőben visszaállítsunk olyan műsorszámokat, amelyek dedikáltan határon túli témákkal foglalkoznak” – jelentette ki Szabó László Zsolt.

A Duna TV szerepe a jövőben
Dobos Menyhért, a Duna Televízió vezérigazgatója biztosította a hallgatóságot: a csatorna nyári és őszi műsorstruktúrájának a kialakításánál tekintettel lesznek a kolozsvári konferencián megfogalmazott elképzelésekre. Elmondta, a televízió 1992-es megalakulása óta törekedett arra, hogy közösségi események szervezőjévé váljon.

Ez a törekvése nyilvánult meg abban is, hogy az erdélyi Torockón egy műemlékingatlan megvásárlásával és felújításával Duna-házat hozott létre, amely tavaly óta a helyi magyar közösség kulturális központjaként működik. Hozzátette, ezzel az intézménylétesítéssel és a Torockón évről évre megrendezendő Duna-napokkal is azt próbálják megmutatni a szórványban élő magyarságnak, hogy számíthat a Duna Televízióra.

Galambos István, az MTVA Kós Károly Kollégiumának elnöke kijelentette, a szórványnak szüksége van a pozitív megkülönböztetésre a magyar közszolgálati médiában. Az elnök amellett is érvelt, hogy közszolgálati televíziónak és rádiónak nem kell „karanténba zárnia” a külhoni témákat. Természetesen kell beépíteni a műsorokba a tárgyalt témák külhoni vetületeit.

A kolozsvári tanácskozásnak otthont adó Sapientia-tudományegyetem dékánja, Tonk Márton bejelentette, a 2015-16-os tanévtől öt kárpátaljai, délvidéki, illetve felvidéki fiatalnak biztosítanak tanulási lehetőséget a kolozsvári média szakon. Számukra a Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány vállalta a tanulás, a kolozsvári lakhatás és az ösztöndíj költségeinek megtérítését.

  • Megosztom