Tudatosan habzsoljuk a gyógyszereket

Második alkalommal veszi górcső alá a fájdalomcsillapítók piacát a KutatóCentrum és a Házipatika.com. A felmérés megismétlésének köszönhetően a gyártók a márkaismertség és -használat változásait is nyomon követhetik.

A HáziPatika.com és a KutatóCentrum Painkiller Report néven második alkalommal készíti el közös felmérését a fájdalomcsillapítókról. „Igen nagy piacról beszélünk, hiszen a tavalyi kutatásból kiderült, hogy fél év alatt a 18-64 évesek háromnegyede használt valamilyen láz- vagy fájdalomcsillapítót” – jegyezte meg Barcza Enikő, a KutatóCentrum vezetője.

A felmérés többek között azt vizsgálja, hogy a magyarországi felnőtt lakosság hogyan kezeli az egyes fájdalomtípusokat, milyen fájdalomcsillapítókat ismer és használ, illetve milyen tényezők befolyásolják a márkaválasztást és az egyes márkákról a fogyasztókban kialakult képet.

„A tavalyi elemzésből kiderült, hogy az ár csak a megkérdezettek kétharmadának számít, a legfontosabb szempont a gyors hatás, a megbízhatóság, valamint az, hogy a gyógyszer ne károsítsa a szervezetet” – emelte ki a szakember.

A felmérés megismétlésének köszönhetően a piac szereplői most arról is képet kaphatnak, hogy az előző évhez képest hogyan változtak ezek a fogyasztói preferenciák, valamint nyomon követhetik a márkaismertség és -használat alakulását az egyes demográfiai csoportokban.

„Azt, hogy a kutatás valóban hasznos iparági információkat nyújt a gyártók számára, leginkább az bizonyítja, hogy a piac legnagyobb szereplői a tavalyi elemzés ismeretében az idén ismét megrendelték a tanulmányt” – mondta el Barcza Enikő.

A felmérés eredményei várhatóan márciusban lesznek elérhetők.

  • Megosztom